Videospeler inladen...

Australische premier belooft actie na kritiek, intussen zamelt comédienne miljoenen in voor slachtoffers bosbranden

Na een storm van kritiek heeft de Australische premier Scott Morrison beloofd dat er een hulppakket komt voor de gebieden die getroffen worden door de enorme bosbranden in zijn land. Intussen heeft Celeste Barber, een bekende Australische comédienne, dit weekend bijna 30 miljoen Australische dollar ingezameld.

De Australische premier Scott Morrison heeft op een persconferentie beloofd dat er een hulppakket komt voor de gebieden die verwoest zijn door de aanhoudende bosbranden in zijn land. Hij zei ook dat hij zal bekijken of er een speciale commissie moet komen om de getroffen regio’s aan de Australische oostkust nadien herop te bouwen.

Morrison zegt dat hij morgen meer details zal geven over de hulp die de Australische regering zal geven aan boeren, bedrijven en anderen die getroffen zijn door de bosbranden.

Sinds september hebben de bosbranden in Australië al zo’n 5 miljoen hectare bos in de as gelegd, zowat de oppervlakte van Slowakije. Ter vergelijking: België heeft een oppervlakte van iets meer dan 3 miljoen hectare.

24 mensen - onder wie 3 brandweermannen - hebben de bosbranden niet overleefd, bijna 2.000 woningen zijn in vlammen opgegaan, duizenden mensen hebben hun huizen moeten ontvluchten, om nog te zwijgen van de talloze dieren die de dood vonden in de vlammen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" over de gevolgen van de branden voor de natuur en de dieren hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Kritiek

Dat premier Morrison tijdens de bosbranden weinig leiderschap heeft getoond, wordt hem allerminst in dank afgenomen. Dat hij eind vorig jaar doodleuk naar Hawaii op vakantie ging, heeft daarbij allerminst geholpen. Verschillende Australische brandweermannen hebben al zware kritiek geuit op de premier. Ze zijn niet te spreken over zijn communicatie en crisisbeleid. 

Op sociale media is dit weekend onderstaand videootje opgedoken waarop een tirade van een brandweerman tegen Morrison te zien is. Later verklaarde de man dat hij diep teleurgesteld is in de premier.

Eerder deze week verscheen er ook al een pijnlijk fragment online, dat gefilmd werd tijdens een bezoek van de premier aan een klein dorpje dat zwaar getroffen is door de bosbranden. Op de beelden is te zien hoe de premier probeert een brandweerman de hand te schudden, maar de hulpverlener weigert en blijft stoïcijns op zijn stoel zitten.

De voorlopige laatste uitschuiver van premier Morrisson is een filmpje dat hij gisteren zelf online zette: het is een filmpje waarin, in tekst, over een montage van beelden van de branden, een aantal maatregelen worden aangekondigd.

Eén van de maatregelen die in bovenstaand filmpje worden aangekondigd, is de beslissing om 3.000 reservisten van het leger op te roepen om de brandweer te helpen.

Met deze manier van aankondigen oogstte Morrison dan weer kritiek bij het hoofd van de brandweer in New South Wales, Shane Fitzsimmons. Die vindt het jammer dat hij dit via deze manier heeft moeten vernemen. Dat getuigt volgens de brandweerman van een "gebrek aan elementaire professionele hoffelijkheid".

Inzamelingsactie

Maar er is niet alleen gemopper. Een inzamelingsactie die vrijdag op Facebook gestart werd door de bekende Australische comédienne Celeste Barber heeft intussen ruim 17 miljoen euro opgeleverd. Ruim 700.000 mensen hebben geld gegeven, dat naar de vrijwillige brandweer in de Australische deelstaat New South Wales zal gaan.

De Australische nieuwszender 7 News kon Barber kort spreken op de parking van een supermarkt. Daarin zegt de comédienne dat ze weinig tijd heeft, omdat ze zelf geëvacueerd wordt. Maar ze is aangenaam verrast: “Mensen zijn geweldig”, besluit ze.

Meest gelezen