Matsumura Family/National Park Service

Lichaam van Japans-Amerikaanse gevangene na 75 jaar ontdekt in de VS: "schandvlek in de geschiedenis"

In de bergen van de staat Californië is het lichaam ontdekt van Giichi Matsumura, een man van Japanse afkomst die tijdens de oorlog gevangen zat in een concentratiekamp in de VS. Matsumura was in 1945 verdwenen en werd bekend als "de geest van Manzanar", het kamp waar hij drie jaar lang werd vastgehouden.

Het lichaam van de man is in oktober al ontdekt door wandelaars, maar is nu pas geïdentificeerd. Dat gebeurde op basis van vergelijking van erfelijk materiaal van de man met dat van zijn kleindochter Lori. Daaruit blijkt dat het lichaam inderdaad dat is van Giichi Matsumura, die ook bekend is geraakt als "de geest van Manzanar", het kamp waar hij jarenlang gevangen werd gehouden wegens zijn afkomst. 

Lees verder onder de foto's: 

Een begrafenisplechtigheid voor Giichi Matsumura
Matsumura Family/National Park Service
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Matsumura verdween in augustus 1945 toen hij bij een versoepeling van het gevangenisregime op het einde van de oorlog een wandeling mocht maken. Zijn lichaam werd even later gevonden en kreeg een eenvoudig graf dat tot voor kort dus vergeten werd. 

De internering van Japanse Amerikanen was onrechtvaardig en ingegeven door racisme eerder dan door militaire noodzaak

Een mededeling van de Amerikaanse regering in de jaren 80

Bij ons zijn die beruchte kampen voor Japanse gevangenen in de VS niet zo bekend en in Amerika tot voor enkele jaren eigenlijk ook niet. Manzanar was een van de tien grote kampen waarin kort na de Japanse aanval op Pearl Harbor in december 1941 zo goed als alle mensen van Japanse afkomst in de VS werden bijeengedreven en geïnterneerd op bevel van president Franklin Roosevelt.

(Lees verder onder de foto).

Japanse Amerikanen bij hun aankomst in het interneringskamp van Manzanar in 1942.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het ging daarbij vaak om mensen van Japanse afkomst die al generaties in de Verenigde Staten woonden en de Amerikaanse nationaliteit hadden. Toch werden ze verdacht van mogelijke samenwerking met Japan dat toen in oorlog was met de VS. In de realiteit waren weinig of geen van die mensen betrokken bij spionage of samenwerking met Japan en sommige Japanse Amerikanen vochten zelfs in het Amerikaanse leger bij de bevrijding van Europa van de nazi's.  

In totaal werden meer dan 110.000 Japanse Amerikanen vaak meer dan drie jaar vastgehouden in die kampen. De omstandigheden waren dan wel niet vergelijkbaar met de brutale concentratiekampen van de nazi's in Europa, toch was het leven er ook geen pretje. Na de oorlog werden de gevangenen vrijgelaten, maar vaak waren ze hun baan en hun eigendommen kwijt. 

Pas in de jaren 80 bood VS-president Ronald Reagan zijn verontschuldigingen aan. Een geldelijke compensatie van 20.000 dollar per gevangene kwam er pas 15 jaar geleden onder president George W. Bush. Het was de grootste internering in de geschiedenis van de VS van mensen puur op basis van hun afkomst -na die van de inheemse Indiaanse bevolking- en sommige actievoerders zien een parallel in de huidige visie op moslims in Amerika. Manzanar is nu ingericht als een museum voor wat sommigen als "een schandvlek in de geschiedenis van Amerika" beschouwen.

Een herdenkingsplechtigheid met shinto- en boeddhistische rituelen in het kamp van Manzanar.
AP2004

Meest gelezen