Video player inladen...

Nieuwjaarskussen op het werk, doen of niet? "Voel je niet verplicht, en stel eventueel een ludiek alternatief voor"

De kerstvakantie loopt op haar laatste benen. Wie morgen aan zijn eerste werkdag van 2020 toe is, ziet voor het eerst sinds de eindejaarsfeesten de collega's terug. De kans is groot dat er nieuwjaarswensen worden uitgewisseld, maar horen daar ook kussen bij? En hoe hou je het netjes tijdens een nieuwjaarsreceptie op het werk, waar de nodige alcohol wordt geschonken? VRT NWS vroeg het aan etiquettespecialist Kevin Strubbe.

"Er is een verschil tussen de professionele etiquette, en de sociale etiquette: wat je op de werkvloer doet, en daarbuiten. In een werkcontext worden er zelden kussen of knuffels uitgedeeld. Bijna de enige uitzonderingen daarop zijn verjaardagen of nieuwjaar. En hoewel veel mensen het gevoel hebben dat die kussen een verplicht nummertje zijn, waar ze moeilijk onderuit kunnen, is dat minder het geval dan vroeger. Niet-kussen wordt meer sociaal aanvaard dan pakweg vijf jaar geleden", zegt Strubbe.

Voel je niet verplicht om kussen uit te delen of te aanvaarden: dat bewust niet doen, wordt anno 2020 echt aanvaard.

Kevin Strubbe, etiquettespecialist

Je hoeft je dus niet verplicht te voelen om je nieuwjaarswensen kracht bij te zetten met één of meerdere kussen. "Je kan zelf met een duidelijk en ludiek alternatief komen, dat niet voor interpretatie vatbaar is. Een uitgestoken hand met gestrekte arm, is bijvoorbeeld duidelijk. Je kan al zwaaiend op je werk toekomen, en iedereen tegelijk je nieuwjaarswensen overmaken. Of je deelt een "Obama-vuistje" (zie foto bovenaan) uit als wens: het komt leuk over, en je kan je keuze extra kracht bij zetten met de knipoog dat je hiermee niemand ziek maakt. Zo'n originele nieuwjaarsgroet is zeker even vriendelijk."

Waag je je toch aan feestelijke zoenen, weet dan dat het volgens de etiquette de vrouw in het gezelschap is die bepaalt óf er gekust wordt, en hoe veel kussen er worden uitgewisseld. "De man volgt het aantal kussen, of er dan nu 1, 2 of 3 zijn. Bij feestelijke gelegenheden zoals nieuwjaar zijn drie kussen bij ons de regel, maar daar kan altijd van worden afgeweken. Dring jezelf nooit op, want niets vervelender dan iemand die met zijn hoofd in het ijle blijft hangen, na één kus die geen vervolg krijgt." 

Wat je beter niet doet op de nieuwjaarsreceptie

Januari is bij uitstek ook de maand van de nieuwjaarsrecepties en feestjes op de werkvloer. "Ook al is het een sociaal gebeuren: wees je er op elk moment van bewust dat je eigenlijk op het werk bent. Let op met alcohol, en weet dat steeds meer cateraars degelijke alcoholvrije alternatieven aanbieden, zoals huisgemaakte limonades of mocktails. De tijd van het glas zure fruitsap dat naast de cava staat, is voorbij", aldus Strubbe.

"Bewaak je grenzen, dat is de gouden regel. Je directeur trakteren op een lapdance is er vér over. Maar ook als je gedurende het hele feest zo veel mogelijk gratis hapjes probeert te scoren: dat gaan mensen zich herinneren. Zulke gênante situaties kunnen je nog lang achtervolgen. Houd er dus je hoofd bij."

2018 Getty Images

Je directeur tijdens het nieuwjaarsfeest trakteren op een lapdance: dat kan je nog lang achtervolgen.

Kevin Strubbe, etiquettespecialist

Ander heikel punt op nieuwjaarsfeestjes: welke gevoelige onderwerpen laat je beter voor wat ze zijn? En hoe praat je met collega's die om welke reden dan ook een minder fijne eindejaarsperiode achter de rug hebben? "De etiquette pleit voor empathie. Lach niet alle miserie weg, en pas je aan. Doe zeker niet opgeklopt vrolijk tegen iemand die iets negatiefs heeft meegemaakt tijdens de eindejaarsperiode, of vecht tegen een ziekte bijvoorbeeld", aldus Strubbe.

"Elke werkplek is trouwens anders: wat op de ene plaats taboe is, kan elders wel door de beugel. Dat juist aanvoelen, is de kunst, maar gesprekken over seks, politiek of sport: dat raad ik af. Er zijn genoeg andere dingen waarover je kan praten tijdens een receptie of feestje, zonder kans op discussies of een onderkoelde sfeer. Houd het leuk."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Video player inladen...

Meest gelezen