Foto van Shabaab-rebellen enkele jaren geleden in Somalië.
AP2010

Somalische moslimextremisten vallen Amerikaanse basis over de grens in Kenia aan

In het Oost-Afrikaanse land Kenia hebben enkele tientallen leden van de Somalische terreurgroep al-Shabaab een basis aangevallen die door Amerikaanse militairen wordt gebruikt. Daarbij zouden een aantal kleine vliegtuigen en helikopters beschadigd zijn.

Volgens getuigen werd de basis Camp Simba in de streek Lamu in het grensgebied vanochtend aangevallen door een groep gewapende mannen. Ook zou een bomauto tot ontploffing gebracht zijn. De aanvallers zouden nadien weggevlucht zijn in een bos, waar nog altijd gevochten wordt tussen de terroristen enerzijds en Amerikaanse en Keniase troepen anderzijds.

Volgens de Keniaanse politie zijn er bij de aanval twee kleine vliegtuigjes en twee Amerikaanse helikopters beschadigd geraakt, evenals een aantal militaire voertuigen. Het Amerikaanse opperbevel heeft het over een "onduidelijke situatie", maar ontkent de berichten ook niet. 

Het gaat om de eerste aanval van al-Shabaab tegen Amerikaanse troepen in Kenia. Eerder waren al wel Keniaanse militaire doelwitten aangevallen. Kenia en de VS steunen actief de regering van Somalië en een Afrikaanse vredesmacht die in dat land vechten tegen de Shabaab-rebellen. In Camp Simba zijn een honderdtal Amerikaanse militairen gelegerd. Er is wel geen sprake over doden en gewonden bij de Amerikanen of Kenianen. Wel zijn vijf verdachten opgepakt en zouden een aantal aanvallers gedood zijn. 

Al-Shabaab is een terroristische organisatie die banden heeft met het netwerk Al Qaeda. In december zijn er bij een recente bomaanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu meer dan 60 doden gevallen. 

Meest gelezen