Video player inladen...

Belgische toeristen hebben last gehad van de staking in Frankrijk  

Belgen hebben de voorbije kerstvakantie heel wat hinder ondervonden van de staking bij de Franse spoorwegen. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsorganisatie VAB. Ook de goede sneeuwcondities heeft het aantal pechgevallen met de auto doen oplopen.

De alarmcentrale van VAB opende een kwart meer dossiers voor pechgevallen in Frankrijk dan vorig jaar. Dat komt vooral omdat er meer Belgen met de auto op vakantie zijn gegaan dan anders,  zowel voor skivakanties als citytrips. Door de spoorstaking in Frankrijk werd de trein gemeden.

"Toeristen hebben op verschillende manieren hinder ondervonden van de staking", zegt Joni Junes van VAB. "Er waren vakantiegangers die oorspronkelijk met de trein wilden terugkeren maar alternatieven hebben moeten zoeken. Er waren ook vakantiegangers met autopech die moeilijk thuis geraakten omdat repatriëring via de trein onmogelijk was. Er waren ook heel weinig terugvluchten voorhanden. En huurwagens werden allemaal gebruikt door de Fransen zelf."

Meer last minute, meer autopech

Door de goede sneeuwcondities en het zonnige weer in de skigebieden zijn heel wat Belgen last minute en dus met de auto gaan skiën. Ook dat heeft het aantal pechgevallen doen oplopen. "In Oostenrijk moest VAB 40 procent meer tussenbeide komen dan vorig jaar", zegt Junes. "Oostenrijk is tijdens de kerstvakantie de populairste skibestemming van de Belgen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen