AFP or licensors

Australische premier maakt 1,2 miljard euro vrij voor herstel na bosbranden, niet genoeg zeggen critici 

De Australische regering zal 2 miljard Australische dollar (zo'n 1,2 miljard euro) vrijmaken voor herstel van de schade die de bosbranden hebben gemaakt. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison vandaag bekendgemaakt. Volgens critici is dat verre van voldoende.

De 2 miljard Australische dollar gaat naar een nieuw nationaal agentschap voor herstel. "Het is de bedoeling dat het nieuwe nationale agentschap nauw zal samenwerken met de deelstaten, die zelf ook al hun regionale initiatieven hebben opgestart", zegt Eveline Masco, correspondent voor VRT NWS in Australië.

Het geld zal beschikbaar gemaakt worden over de komende drie jaren. De eerste 500 miljoen komt al dit jaar vrij, 1 miljard zal in 2020-2021 ter beschikking gesteld worden, en de laatste schijf van 500 miljoen in 2021-2022."De branden woeden nog steeds, en ze zullen nog maanden woeden", verklaarde Morrison. Het bedrag kan ook verhoogd worden. "Als er meer nodig is en de kost is hoger, dan zal er meer voorzien worden", aldus Morrison.

Premier Morrison bezoekt een boerderij die verwoest is door de branden, 3 januari 2020, Victoria.

Veel mensen niet tevreden

Dat is meteen het eerste punt van kritiek op de aankondiging van de premier. "Velen vinden 2 miljard lang niet genoeg, omdat dat geld enkel kan gaan naar mensen die hun huis kwijt zijn," zegt Masco, "maar wat met mensen die hun job hebben verloren? Het hulpbedrag kan nu alleen een werkloosheidsuitkering voorzien, maar dat is niet genoeg, klinkt het."

Critici zijn ook verontwaardigd dat het geld alleen maar bedoeld is voor herstel, en dat er geen aandacht is voor preventie. Zo is er ook bijvoorbeeld geen geld voorzien voor extra maatregelen tegen de klimaatopwarming, die een belangrijke factor zijn in de ernst van de branden. "Wel zal ook aandacht zijn in het agentschap voor mentale gezondheidszorg, omdat voor veel mensen de branden een traumatische ervaring zijn", legt Masco uit. 

Premier Morrison heeft over het algemeen in zijn aanpak van de bosbranden geen al te beste beurt gemaakt. Op zaterdag kondigde hij ook al een reeks hulpmaatregelen aan om de branden te bestrijden, maar hij deed dat via sociale media met een promo-achtig filmpje. Dat zette kwaad bloed bij onder meer de brandweer, die vond dat het getuigde van "een gebrek aan elementaire professionele hoffelijkheid".

Andere maatregelen

De maatregelen die Morrison op zaterdag via Twitter bekenmaakte omvatten onder meer 3.000 reservemanschappen van het leger, de marine en de luchtmacht, die de brandweer moeten ondersteunen. De troepen zijn ondertussen al opgesteld aan de oostkust. Hun taak is om de  schade van de bosbranden op te meten, de elektriciteit te repareren en voedsel en brandstof voorzien in de getroffen gebieden.

Het leger was voordien ook al ingeschakeld om mensen te evacueren van de oostkust (3 januari 2020, Victoria).
© Commonwealth of Australia

Verder is er ook 20 miljoen Australische dollar (zo'n 12,5 miljoen euro) extra vrijgemaakt om vier nieuwe blusvliegtuigen te huren van andere landen. Ook worden er meer maskers voorzien om mensen te beschermen tegen luchtvervuiling door de rook, en zullen vrijwillige brandweerlui een vergoeding tot 6.000 Australische dollar krijgen (3700 euro).

Daar bovenop is ook een speciale medische eenheid van de overheid ingezet bij de evacuatie. Normaal gezien wordt dit team in het buitenland ingezet als er natuurrampen gebeuren.

Einde van de bosbranden nog niet in zicht

De bosbranden in Australië woeden al sinds oktober. Dat er in het land, waar het nu zomer is, bosbranden zijn, is op zich niet ongewoon, maar door recordtemperaturen en extreme droogte zijn er dit jaar veel meer branden en zijn die ook vroeger begonnen.

Vooral de deelstaat New South Wales is getroffen door het vuur. Een gebied bijna zo groot als heel Ierland is al in de as gelegd. 24 mensen zijn omgekomen en zo'n 2.000 huizen zijn verwoest. Vandaag raakte ook bekend dat er nog twee mensen vermist zijn in New South Wales.

Dit weekend leken regenbuien even wat soelaas te brengen. De temperatuur is gezakt, maar de overheid waarschuwt dat die vanaf donderdag weer zal beginnen te stijgen. "We mogen niet op onze lauweren rusten", verklaarde Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales. Ook de brandweer waarschuwde dat de regen de gevaarlijkste branden niet zal blussen.

Herbekijk hier de journaalreportage:

Video player inladen...

Meest gelezen