Boete voor Gentse sociale woningmaatschappij na reportage "Iedereen kiest"

WoninGent, de sociale woningmaatschappij van Gent, moet een boete betalen van 200.000 euro, waarvan 120.000 met uitstel. Dat heeft de correctionele rechtbank van Gent zonet beslist. De woningmaatschappij kwam in opspraak na een reportage van ons verkiezingsprogramma “Iedereen kiest”. In de reportage, die vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 insloeg als een bom, toonden verschillende huurders hun sociale woning vol schimmels, rotte houten steunbalken, geen verwarming en insijpelend vocht. 

Paddenstoelen die door de muren groeiden, kinderen met longziektes, maandenlang geen verwarming of warm water,… In de reportage van het verkiezingsprogramma “Iedereen kiest” gaven verschillende bewoners uit de Bernadettewijk, achter het station van Gent-Dampoort, een inkijk in hun sociale woning vol gebreken.

Sommige mensen woonden zelfs in een woning die door het stadsbestuur ongeschikt werd verklaard. "Risico op elektrocutie, brand, ontploffing en CO-vergiftiging,insijpelend, opstijgend, doorslaand en condenserend vocht met schimmelvorming,..." viel onder meer te lezen in het rapport.  Het verhuren van een ongeschikt verklaarde woning is strafbaar, maar toch vroeg woningmaatschappij WoninGent soms meer dan 500 euro.

WoninGent vroeg de vrijspraak: "onbetaalbaar om alles te herstellen"

Meteen na de reportage opende het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek en vroeg het zware geldboetes. WoninGent vroeg de vrijspraak. "De feitelijke vaststellingen worden niet betwist, maar mijn cliënt kon met de middelen die ze heeft niet meer doen dan wat ze gedaan heeft. Het is technisch onhaalbaar om het aantal strafpunten tot nul te beperken", klonk het bij de advocaat.

De rechter heeft het parket dus gevolgd. WoninGent krijgt een boete van 200.000 euro, waarvan 120.000 euro met uitstel. De omstandigheden waren "schrijnend", stelde de rechtbankvoorzitter. "Er kwamen mensenlevens in het gevaar. Ondanks herhaalde klachten van huurders stond de beklaagde daar niet bij stil en werd het beleid niet aangepast. Men heeft gewacht tot er een reportage op televisie kwam en de huurders juridische stappen hebben gezet."

WoninGent wist al jaren dat er problemen waren, maar men heeft gewacht om te handelen tot er een reportage op televisie kwam en de huurders juridische stappen hebben gezet. 

Bewoners: "schadevergoeding niks vergeleken met gemaakte kosten"

Sommige bewoners zullen ook een schadevergoeding krijgen. Margritte Anciaux is één van hen. Ze krijgt 1.000 euro. "Ik ben tevreden, maar het is niets vergeleken met de kosten die ik heb gemaakt: alles geïsoleerd, producten tegen schimmel, het plafond hersteld, lekken opgelost, dokterskosten,... Mijn zoon heeft een longziekte, ik heb een abonnement in het UZ Gent." Margritte hoopt ook dat er nu écht iets zal veranderen. "Al meer dan acht jaar werd mij beloofd dat ze me zouden helpen. Ondertussen woon ik in een ander huis. Maar ook hier zijn er ontzettend veel problemen. Ik had bijvoorbeeld maandenlang geen warm water."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen