Video player inladen...

Hogere olieprijzen en rode cijfers op de beurzen: gaan wij het conflict tussen VS en Iran in onze portemonnee voelen?

De opgelopen spanningen tussen de VS en Iran, na de Amerikaanse raketaanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani vorige week, laten zich nog altijd voelen op de financiële markten. De beurzen kleuren wereldwijd rood en de olieprijzen zitten al enkele dagen op een hoog niveau. Maar gaan u en ik dat binnenkort ook voelen? Experts sussen voorlopig.

Al de hele ochtend eenzelfde beeld op de beurzen: nadat onder meer de Japanse Nikkei225-index 1,9 procent lager sloot, zijn ook de Europese beurzen in de min begonnen. Zo gaat er ongeveer 1,5 procent af bij de Bel20, de korf van de belangrijkste Belgische aandelen, en zakt ook de Euro Stoxx 50, de index met de belangrijkste Europese aandelen, met ruim 1 procent. 

Dat zijn duidelijk rode cijfers, maar ook geen extremen, sust Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro Private Banking. "Er is zeker geen sprake van wilde paniek", zegt hij. Eenzelfde boodschap bij Hans Bevers van zakenbank Degroof Petercam in "De ochtend op Radio 1: "We moeten de schade niet overdrijven, die is momenteel nog behapbaar."

Hang naar zekerheid

Tegelijk zie je wel dat de 'veilige havens', zoals goud, de Japanse yen en de Zwitserse frank erg in trek zijn, opperde Bevers. Joly treedt hem bij: "Goud noteert momenteel rond 1.575 dollar per ounce. Dat is het hoogste niveau in de voorbije 6 jaar. Ook de yen staat op het sterkste niveau van de voorbije 3 maanden. Dus daar is duidelijk een hang naar zekerheid te merken."

Als de olieprijs te hoog zou oplopen, kunnen we niet uitsluiten dat dit ook de consument in het westen treft

Hans Bevers, Bank Degroof Petercam

De olieprijs (Brent-olie) schommelt nu al een paar dagen rond een niveau van 70 dollar per vat. "Dat is weliswaar een stijging, maar zeker niet exorbitant. In de periode september 2018 kostte de Brent 85 dollar per vat." Joly verwacht op korte termijn nog wel wat druk op die prijs, maar de bevoorrading zal in zijn ogen niet direct in het gedrang komen.

En onze portemonnee?

Hoe u en ik dit conflict zouden kunnen voelen? Dan zijn die olieprijzen misschien nog het meest concreet, want een stijging daar zult u al snel merken aan de pomp. "Als de olieprijs te hoog zou oplopen, kunnen we niet uitsluiten dat dit ook de consument in het westen treft", stelt Bevers. "Mensen in landen die veel olie importeren, zullen hun koopkracht zien dalen. Het zal ook bedrijfsinvesteringen niet ten goede komen."

We houden volgens mij beter dat handelsconflict tussen China en de VS in de gaten. Daar heeft de economie onmiddellijk baat bij

Erik Joly, hoofdeconoom ABN Amro Private Banking

Maar Joly en Bevers willen vooral eerst afwachten of en hoe Iran zal reageren op de Amerikaanse aanval. "Hoe erg het ook moge klinken, maar een geïsoleerde aanval op een Amerikaanse ambassade zal mijns inziens niet van die aard zijn om het economische proces in de war te blijven sturen", denkt Joly. "We houden volgens mij beter dat handelsconflict tussen China en de VS in de gaten. Daar heeft de economie onmiddellijk baat bij." 

Herbeluister hier het gesprek met Hans Bevers in "De ochtend" op Radio 1:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Kijk, economie is vooral een kwestie van vertrouwen. Daar waren we heel goed op weg, omdat dat handelsconflict toch deels een oplossing leek te krijgen. De vraag is dus hoever dit conflict met Iran op de spits zal worden gedreven. Dan moet je de olieprijs in de gaten houden, die toch nog altijd een impact heeft op het economische bestel. Maar op korte termijn voorzie ik geen grote problemen."

Bevers rekent zelf op een meer gematigde Iraanse reactie. "Belangrijk om weten is dat de Iraanse economie al een tijdje in het slop zit, met name sinds Donald Trump het nucleaire akkoord in 2018 heeft opgezegd. De export van olie kende een zware daling, de Iraanse munt viel fel terug en de inflatie loopt hoog op. In Iran is het ook soms moeilijk om aan basisvoorzieningen als medicijnen te geraken. Dat is een reden om te denken dat Iran op een meer gematigde manier vergelding zal proberen te zoeken. Het zal dus, denk ik, op korte termijn niet heel erg uit de hand lopen."

Herbekijk hier het gesprek met economisch journalist Michaël Vandroogenbroeck in Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen