Huurdersplatform wil geen zwarte lijsten van slechte huurders en verhuurders

De Vlaamse regering wil nagaan of het mogelijk is om zwarte lijsten aan te leggen met huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars die in de fout gaan. Slecht idee, vindt het Huurdersplatform. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het staat in de beleidsnota van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA): "Ik wil nagaan of er dynamische lijsten van malafide huurders, verhuurders en vastgoedmakelaars kunnen worden ingevoerd. Een lijst van malafide huurders kan voorkomen dat verhuurders achterblijven met een huurachterstand of een beschadigde huurwoning, terwijl een lijst van malafide verhuurders toekomstige huurders kan waarschuwen voor verhuurders die het niet nauw nemen met hun verhuurdersverplichtingen. "

Echt concreet is die maatregel dus nog niet uitgewerkt. Maar het Huurdersplatform, de belangenvereniging van mensen die een woning huren, is alvast tegen het hele principe: "De gesprekken erover moeten nog op gang komen," zegt Joy Verstichele van het Huurdersplatform, "maar we hebben wel problemen met het idee dat er zo'n lijst zou komen. Er zijn zeker problemen met slechte huurders en verhuurders, maar zwarte lijsten zijn niet de oplossing."

Volgens het Huurdersplatform zouden zulke lijsten nooit helemaal up to date zijn, waardoor de informatie altijd achter de feiten aanloopt, en dus niet bruikbaar zal zijn. De vereniging vreest ook problemen met de privacy-regels. "Bovendien zijn er betere oplossingen mogelijk om slechte verhuurders aan te pakken. Zorg ervoor dat de Wooninspectie strenger kan optreden, en meteen tot vervolging kan overgaan."

Het Huurdersplatform geeft ook toe dat er problemen zijn met mensen die hun huur niet betalen. "Maar ook daarvoor bestaan er betere oplossingen: geef die mensen ondersteuning, zodat ze hun huur wél kunnen betalen. Doe iets aan de stijgende huurprijzen. Door gewoon een zwarte lijst op te stellen, ga je er misschien voor zorgen dat mensen geen huis meer vinden, en dan komt hun recht op wonen in het gevaar."

Meest gelezen