Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Hoe de haat voor de Verenigde Staten alle Iraniërs verbindt

Studente Hanane Llouh reisde afgelopen zomer door Iran en leerde de bevolking kennen. Op basis van die ervaringen verklaart ze de diepgewortelde haatgevoelens bij de Iraanse bevolking voor de Amerikaanse overheid. 

opinie
Hanane Llouh
Hanane Llouh is masterstudente geschiedenis aan Universiteit Antwerpen. Ze is in Marokko geboren.

In september bezocht ik Iran nadat ik gefascineerd was geraakt door de Perzische geschiedenis en cultuur. Ik toonde veel interesse in het land, waardoor mijn docente, zelf van Iraanse afkomst, mij aanspoorde om het te bezoeken. Ik twijfelde, want als soennitische moslima en westerling groeide ik op met veel vooroordelen. In aanloop van mijn vertrek hebben talloze familieleden, vrienden en kennissen geprobeerd om me te overhalen toch maar niet te gaan. Voor hen leek het allemaal wat te gevaarlijk.

Dat viel uiteindelijk goed mee. Iraniërs zijn een gastvrij en tolerant volk, die er alles aan doen om toeristen zich helemaal op hun gemak te laten voelen. Ik werd ondergedompeld in hun leefwereld en ontdekte dat picknicken een nationale sport is. Hele families komen op donderdagavond (vrijdag is het weekend) samen om in een van de vele Perzische tuinen of pleinen kebab te bakken op een vuurtje, waterpijp te roken en safraanijs te eten. Kinderen lopen vrolijk rond en spelen met ballonnen.

Jongeren zijn het beu om op te groeien in een totalitair regime. Het is vermoeiend en ze zijn het beu 

Maar niet alles is wel en wee in Iran. In mijn gesprekken met jongeren kwam hun onvrede naar boven over het gebrek aan vrijheid. Opgroeien in een totalitair regime is vermoeiend en ze zijn het beu. Het internet wordt gecensureerd, er zijn kledingrestricties en vrouwen worden gedwongen om een hoofddoek te dragen. Vooral in de steden heerst er veel onvrede en zijn er frustraties, maar toch is men het erover eens dat ze liever onder een streng en totalitair regime leven, dan dat de Amerikanen “democratie” naar hun land brengen. De haat voor de Amerikaanse overheid verbindt alle Iraniërs. Jong en oud. Conservatief en progressief.

Toen in september een drone een Saoedische olieraffinaderij aanviel, wezen het Saoedische regime en Trump Iran aan als schuldige en de hele internationale gemeenschap vreesde voor een escalatie van het conflict. Het werd me te warm onder de voeten. Ik volgde het nieuws en wilde bijna terugkeren naar België, maar in Iran leek niemand wakker te liggen van een nakende oorlog. “Amerika dreigt al heel ons leven met oorlog”, lachte mijn hostel-host Ali mijn zorgen weg. “Wij zijn die bedreigingen gewend, dit waait snel weer over.”

De haat voor de Amerikaanse overheid verbindt alle Iraniërs. Jong en oud. Conservatief en progressief

En zelfs als het tot oorlog komt, zeggen de Iraniërs de dood niet te vrezen. Sterven als martelaar is een eer. Iemand vertelde me vandaag nog dat “voor elke gedode Iraniër staan er honderd klaar om zijn plaats in te nemen.” De grootste troef voor het Iraanse regime zijn de patriottische gevoelens die sterk aanwezig zijn. Attracties als de voormalige Amerikaanse ambassade en het hypermoderne oorlogsmuseum in Teheran, zijn perfecte instrumenten om de haat voor Trump en zijn administratie aan te wakkeren.

Met de moord op generaal Qassem Soleimani lijken deze haatgevoelens terug op te flakkeren. Het land is drie dagen in nationale rouw en hun religieuze leiders beloven wraak. Maar toch denken weinigen dat het tot een oorlog komt. Binnen drie dagen wordt het gewone leven hervat. De Iraniër haalt zijn schouders op en gaat weer picknicken op donderdagavond. En dan is het wachten tot de volgende oorlogsdreiging van de VS.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen