Videospeler inladen...

CEO Febelfin Karel Van Eetvelt pleit voor burgerparticipatie als oplossing voor politieke impasse

De CEO van bankenkoepel Febelfin Karel Van Eetvelt heeft in "De afspraak" toelichting gegeven bij zijn idee om met een nieuwe beweging een nieuwe wind in de politiek te laten waaien. "We hebben een manier nodig om de burger opnieuw een stem te geven in het debat, want de klassieke politieke cultuur met overleg met het middenveld werkt niet meer", aldus Van Eetvelt. Joël De Ceulaer van De Morgen staat sceptisch tegenover de plannen van Van Eetvelt. "Meneer Van Eetvelt gebruikt veel woorden om weinig te zeggen", aldus De Ceulaer.

De CEO van Febelfin Karel Van Eetvelt heeft afgelopen weekend in een interview met De Morgen de politiek failliet verklaard. Volgens Van Eetvelt heeft het politieke systeem radicale vernieuwing nodig en meer inspraak van de burger.

In "De afspraak" heeft Van Eetvelt zijn plannen voor een nieuwe politieke beweging toegelicht. "De voorbije twaalf jaar heb ik vastgesteld dat de grote uitdagingen waar de samenleving voor staat niet aangepakt worden. Dat zijn de klassieke dingen waar mensen wakker van liggen, zoals pensioen, de sociale zekerheid, het inkomen, de mobiliteit en de laatste jaren is daar ook het klimaat bij gekomen", aldus Van Eetvelt.

De politiek slaagt er volgens Karel Van Eetvelt niet in om oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat. Daarbij valt hij de parlementaire democratie niet aan, maar wel de manier waarop de politiek werkt.

"Als je de analyse begint te maken, dan moet je erkennen dat op deze manier voortwerken een status quo geeft en instabiliteit. Je gaat een aantal andere manieren moeten binnenbrengen. Er zit talent en kennis in de samenleving, maar leer die mensen te gebruiken op het juiste moment bij de start van een debat of de start van een discussie."

Vandaag werken de traditionele en nieuwe politieke partijen vanuit een ivoren toren volgens Van Eetvelt. "De politici zeggen dat zij de wetenschap en kennis in pacht hebben. Wij zeggen hoe het moet en ze produceren een voorstel. Ze worden dan geconfronteerd met tegenstand en gaan dan aan damage control doen, want het is anders dan ze gedacht hebben. Dat is een foute manier van werken. Ze leggen dingen op van bovenaf."

Veel reactie gekregen van burgers en politici op mijn pleidooi voor participatie van de burgers in de politiek

Volgens Van Eetvelt is er een nieuwe politieke beweging nodig, maar hij wil zich niet uitspreken over deelname aan verkiezingen. "Er zijn twee mogelijkheden. We kunnen deelnemen aan verkiezingen, maar het zou ook fijn zijn als de bestaande partijen op een andere manier aan politiek zouden gaan doen. Dat ze proberen om naast met het klassieke middenveld te werken - wat vandaag niet goed gedaan wordt - ook een stem te geven aan de burgers en aan burgerparticipatie werken."

Participatie van burgers is een probleem volgens de CEO van Febelfin. "Ik heb heel veel reacties gekregen op mijn interview in De Morgen van burgers die ik van haar noch pluim ken. Ik heb ook reacties van politici gekregen die vragen hoe we een goede manier kunnen vinden om naar oplossingen te gaan en stappen vooruit te zetten. Het is dat wat we zoeken. Onze beweging wil iets aanreiken om vooruit te raken in de politieke impasse."

Meneer Van Eetvelt gebruikt veel woorden om heel weinig te zeggen

De politieke journalist van De Morgen Joël De Ceulaer is niet zo enthousiast over de voorstellen van Karel Van Eetvelt. 

"Ik laat het aan de kijker. Ik weet dat de kijker weet dat meneer Van Eetvelt bijzonder veel woorden heeft gebruikt, om heel weinig te zeggen. Het debat over onze democratie verdient een veel hoger niveau", aldus De Ceulaer.

Volgens De Ceulaer is een van de grote bedreigingen voor de democratie vandaag, dat zoveel intellectuelen er niet meer in geloven. "De democratie is een robuust systeem dat ons vrede en welvaart heeft gebracht. In België zitten we nu in een politieke crisis, maar dat betekent niet dat we in een democratische crisis zitten."

Bekijk het gesprek met Karel Van Eetvelt uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen