Netflix kan favorietenrol niet waarmaken op de Golden Globes, oorlogsepos "1917" is prijzenpakker

De traditionele filmstudio's zijn de grote winnaars bij de Golden Globes. Streamingservice Netflix leek op voorhand in pole position te zitten, maar kon die favorietenrol niet verzilveren. Vooral oorlogsepos "1917" van Sam Mendes haalt veel prijzen binnen. Ook bij de tv-prijzen viel het resultaat tegen voor Netflix en is HBO de grote slokop met "Chernobyl" en "Succession".

Streamingservice Netflix had 34 nominaties op zak voor verschillende films met klinkende namen als "The Irishman", "The two popes" en "Marriage story". Alleen die laatste kon één nominatie verzilveren. De grote winnaars zijn "1917" van Sam Mendes over de Eerste Wereldoorlog en "Once upon a time in Hollywood" van Quentin Tarantino. Twee grootse films van klassieke filmstudio's dus.

Lees verder onder de trailer van "Once upon a time in Hollywood":

Video player inladen...

"De jury van de Golden Globes lijkt tegen Netflix te hebben gestemd", zegt onze filmman Ward Verrijcken. "Deze week wordt nog volop gestemd voor de Oscars, dus dat is goed nieuws voor "1917" van Sam Mendes." Die Eerste Wereldoorlog-film komt trouwens woensdag ook bij ons uit in de zalen. De Golden Globes worden gezien als een goede graadmeter voor de Oscars in februari. "Al wordt op een totaal andere manier gestemd", benadrukt Verrijcken."

Lees verder onder de trailer van "1917":

Ook op tv-vlak deed Netflix het niet al te best. Alleen Olivia Colman viel in de prijzen voor haar vertolking van de Britse koningin Elisabeth in het derde seizoen van "The crown". De grote televisie-winnaar is HBO met "Chernobyl" en "Succession". Pijnlijk voor Apple is trouwens dat het geen enkele nominatie kon verzilveren, geen goed begin voor hun streamingplatform Apple TV Plus.

"Succession" was voor Ward Verrijcken de beste serie van 2019, bekijk hieronder waarom:

Video player inladen...

Bosbranden in Australië

Tijdens de bedankingspeeches was hét thema dit jaar de enorme bosbranden in Australië. Er is in het land al een gebied van bijna twee keer de oppervlakte van België in vlammen opgegaan. Verschillende acteurs en actrices roepen op om geld in te zamelen of geven hun steun aan de brandweer in hun strijd tegen de vuurzee.

De meest opvallende toespraak was die van Russell Crowe. De in Australië wonende acteur was net wegens die bosbranden niet zelf aanwezig, maar liet een boodschap voorlezen door Jennifer Aniston. "De tragedie in Australië is gelinkt met de klimaatverandering. We moeten ons laten leiden door de wetenschap, herbruikbare energie omarmen en onze fantastische planeet respecteren."

Bekijk hieronder hoe Ellen DeGeneres, Jennifer Aniston (in naam van Russell Crowe) en Cate Blanchett Australië een hart onder de riem steken:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

De winnaars

Films:

 • "Once upon a time in Hollywood" (Beste komedie/musical, Beste acteur in een bijrol: Brad Pitt, Beste scenario: Quentin Tarantino)
 • "1917" (Beste drama, Beste regisseur)
 • "Joker" (Beste acteur in een drama: Joaquin Phoenix, Beste soundtrack)
 • "Rocketman" (Beste acteur in een komedie/musical: Taron Egerton, Beste muziek)
 • "The farewell" (Beste actrice in een komedie/musical: Awkwafina)
 • "Judy" (Beste actrice in een drama: Renée Zellweger)
 • "Marriage story" (Beste actrice in een bijrol: Laura Dern)
 • "Missing Link" (Beste animatiefilm)
 • "Parasite" (Beste buitenlandse film)

Televisieprogramma's:

Deze televisieprogramma's wonnen een Golden Globe. Tussen haakjes staat telkens welke prijzen.

 • "Chernobyl": (Beste miniserie/tv-film, Beste acteur in een bijrol in een miniserie/tv-film: Stellan Skarsgard)
 • "Fleabag" (Beste musical/komische reeks, Beste actrice in een musical/komische reeks: Phoebe Waller-Bridge)
 • "Succession" (Beste dramareeks, Beste acteur in een dramareeks: Brian Cox)
 • "The act" (Beste actrice in een bijrol in een miniserie/tv-film: Patricia Arquette)
 • "The crown" (Beste actrice in een dramareeks: Olivia Colman)
 • "Fosse/Verdon" (Beste actrice in een miniserie/tv-film: Michelle Williams)
 • "The loudest voice" (Beste acteur in een miniserie/tv-film: Russell Crowe)
 • "Ramy" (Beste acteur in een musical/komische reeks: Ramy Youssef)

Meest gelezen