Opnieuw politieke hoogspanning in Venezuela

In Venezuela hebben veiligheidstroepen zondagavond verhinderd dat de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó het parlement binnen kon. Ook de leden van zijn oppositiepartij, die de meerderheid heeft in het parlement, mochten niet naar binnen. In het parlement moest gestemd worden over het voorzitterschap van het parlement, een functie die Guaidó bekleedt. 

Guaidó probeerde het legercordon nog te doorbreken en over het hekwerk rond het parlement te klimmen, maar dat lukte niet. De zitting begon dan zonder Guaidó en zijn partijleden. Daardoor riep een andere oppositieleider – Luis Parra – zichzelf uit tot nieuwe parlementsvoorzitter. Hij kreeg meteen de steun van de omstreden linkse president Nicolas Maduro.

Guaidó en Maduro zijn al een jaar verwikkeld in een machtsstrijd. Guaidó riep zichzelf bijna een jaar geleden uit tot interim-president van Venezuela. Volgens hem heeft Maduro bij de parlementsverkiezingen in 2018 fraude gepleegd. Guaidó heeft ondertussen de steun van de Verenigde Staten en de meeste Europese landen. De strijd tussen de twee rivalen leidde ook tot straatprotesten, en daarbij vielen het voorbije jaar tientallen doden.

De oppositieleden die Guaidó steunen, spreken nu van een "parlementaire staatsgreep". Guaidó en de oppositieleden die het parlement niet binnen mochten, hielden de zitting dan maar in de gebouwen van de krant El Nacional. En daar werd Guaidó dan herverkozen als parlementsvoorzitter.

Venezuela kampt al jaren met een zware economische crisis. Heel wat mensen leven in armoede, er is een tekort aan medicijnen en voedsel. Veel Venezolanen zijn naar buurlanden gevlucht.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen