Video player inladen...

Vlaamse in Australië: "We zitten tussen twee grote brandhaarden, maar kunnen onze paarden moeilijk achterlaten"

Australië en vooral de deelstaat New South Wales wordt getroffen door enorme bosbranden. De Vlaamse Jolien Schols woont en werkt er op een paardenboerderij. "We zitten tussen twee grote vuren in, maar kunnen niet evacueren. De paarden moeten elke dag eten hebben", vertelt ze aan VRT NWS. "Het vuur is nu op 20 km van ons, maar het kan snel gaan."

Jolien woont in Burradoo tussen Sydney en Canberra (zie kaartje hieronder). Ze kweekt daar racepaarden. Momenteel zitten ze tussen twee grote brandhaarden in. "De afgelopen zes weken hebben we continu rook gehad", vertelt ze. "Je merkt dat de luchtkwaliteit er elke dag op achteruitgaat." Zelf is ze nog gebleven, maar veel mensen in de buurt zijn al met hun hele hebben en houden vertrokken. "Wij zitten met onze paarden en kunnen niet weg", zegt ze. "We moeten ze elke dag eten geven. We proberen dus zo lang mogelijk te blijven."

Lees verder onder de kaart:

Voorlopig ziet het er voor Jolien wat beter uit en dat heeft vooral met het koelere weer te maken. "Later deze week wordt het weer warmer en dan zou het snel kunnen gaan", zegt ze. "De vuren kunnen snel reizen. Dat kan 20 à 30 kilometer per dag gaan en we zitten er nu ongeveer 20 km van vandaan. Het kan dus erg snel gaan."

Zo zag de lucht er deze week uit op de paardenboerderij:

"De brandweer doet er intussen alles aan om het vuur bij ons weg te houden", onderlijnt ze. "Er zijn verschillende apps om bij te houden waar het vuur is. Zo houden we in de gaten wanneer we echt moeten vertrekken." In dat scenario zouden ze de paarden op een zo groot mogelijk terrein laten lopen. "Door de droogte is de weide zo verdord dat die geen vuur zal vatten. De bomen rondom wel. Op een groot terrein kunnen de dieren zelf weglopen van het vuur. Al hopen we natuurlijk dat het niet zover komt."

Bekijk hieronder de video:

Video player inladen...

Meest gelezen