VUB-rector Caroline Pauwels is kandidaat om zichzelf op te volgen

Tijdens de nieuwjaarszitting van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft rector Caroline Pauwels aangekondigd dat ze zich kandidaat stelt voor een tweede termijn als rector.  Het huidige mandaat van Pauwels, die vecht tegen kanker, loopt af aan het einde van het lopende academiejaar. 

Rector Pauwels kreeg in juni vorig jaar te horen dat ze maag- en slokdarmkanker heeft. Ondanks haar ziekte, waarvoor ze in behandeling is, stelt ze zich kandidaat voor een nieuwe termijn. Op de nieuwjaarszitting van de VUB, waar ze het nieuws bekendmaakte, kreeg ze een daverend applaus.  

Voortbouwen op de fundamenten

In een persmededeling van haar universiteit motiveert Pauwels haar kandidatuur als volgt:

"Een rectoraat staat op steeds op de fundamenten van de vorige en kan ook enkel lukken als een hele gemeenschap er samen – al dan niet met verschillende visies - voor wil gaan. Mijn eerste termijn was heel hard naar buiten gericht en we traden heel succesvol met ons onderzoek en onderwijs naar buiten. Intern wil ik in mijn tweede termijn op dezelfde manier onze gemeenschap radicaal humanistisch, radicaal duurzaam en radicaal digitaal naar voren schuiven, met een vereenvoudigde administratie en verstevigd leiderschap."

Intern wil ik in mijn tweede termijn op dezelfde manier onze gemeenschap radicaal humanistisch, radicaal duurzaam en radicaal digitaal naar voren schuiven.

Caroline Pauwels, rector VUB

"Ten tweede wil ik de VUB als onderzoeksuniversiteit in the picture zetten. We moeten ons als onderzoeksuniversiteit presenteren met de Sustainable Development Goals in het achterhoofd."

"Ten derde is Europa momenteel een nieuwe league van universiteiten aan het creëren en wij willen hiervan deel uitmaken. We zijn een Europese universiteit – we zitten in het EUTOPIA-netwerk. We willen met deze internationalisering ons onderwijs scherper stellen; onderzoeksgedreven onderwijs, waarbij wij onze jongeren willen motiveren om onderzoekend en lerend in het leven te staan. Wij willen tot de league horen en zijn klaar voor de 21 ste eeuw.”

"Werk nog niet af"

In een gesprek met VRT NWS zegt Pauwels dat ze haar werk als rector nog heel graag doet en nog niet als af beschouwt. "Het afgelopen jaar heb ik gevoeld wat het is te leven (Pauwels verwijst naar haar ziekte, red.), en heb ik heel veel vriendschap en waardering ervaren. Dat heeft me gesterkt in de overtuiging dat mensen samen tot heel veel in staat zijn. Ik voel me erdoor gedragen om mijn werk voort te zetten."  

Verkiezingen in april

De officiële procedure om zich kandidaat te stellen voor de rectorverkiezingen aan de VUB start midden januari.  Kandidaten hebben tijd tot 29 februari om zich kenbaar te maken.

De verkiezingen vinden plaats in april. Het mandaat van rector start aan het begin van het academiejaar, duurt vier jaar en is eenmaal hernieuwbaar.

Bekijk in de video hieronder hoe Caroline Pauwels haar kandidatuur op de nieuwjaarszitting van de VUB bekendmaakte.

Meest gelezen