Archiefbeeld ter illustratie.

Werkloosheid in Vlaanderen is fors gedaald, maar voor 60-plussers en mensen met migratieachtergrond blijft het moeilijk

De werkloosheid in Vlaanderen is - opnieuw - gedaald. Eind december telde de VDAB net geen 179.000 werkzoekenden, 4,2 procent minder dan een jaar geleden. De werkloosheidsgraad, die nu al 5 jaar op rij is gedaald, klokt af op amper 5,7 procent. Toch is het nog niet voor iedereen evident om een job te vinden.

178.963 werkzoekenden telt Vlaanderen. "En dat is wel heel laag, als je vergelijkt met de voorbije jaren", zegt VDAB-woordvoerster Joke Van Bommel. 

Veel is natuurlijk te danken aan de economie, die de voorbije jaren best goed geboerd heeft. Dat leverde dan weer veel vacatures op. "Het voorbije jaar telden we bij de VDAB 290.000 vacatures. Dat geeft aan hoe groot de vraag is. En dat zorgt zelfs voor een krapte op de arbeidsmarkt: vacatures die blijven openstaan, werkgevers die moeilijk mensen vinden. Maar anderzijds biedt dat veel kansen voor alle werkzoekenden die er nog zijn.

De werkloosheid daalt bij zowel mannen als vrouwen en in alle leeftijdsgroepen. Maar niet overal gaat het even vlot, ziet ook Van Bommel. "We zien bijvoorbeeld dat het moeizamer gaat bij 55-plussers en vooral 60-plussers. De daling gaat daar niet zo vlot als bij jongere groepen. En ook mensen met een migratieachtergrond en met een arbeidshandicap hebben het moeilijker."

 In Vlaams-Brabant zijn ook veel mensen met een taalachterstand, maar die vinden wel gemakkelijker werk

VDAB-woordvoerster Joke Van Bommel

Volgens Van Bommel spelen daar vaak klassieke vooroordelen mee. "Dan gaat het bijvoorbeeld over iemand die ouder is dan 60, over wie werkgevers denken dat die niet meer flexibel of niet meer mee is. Daardoor krijgen die moeilijker een kans om op gesprek te komen."

West-Vlaanderen boven

Er zijn wel duidelijke verschillen tussen provincies. In West-Vlaanderen is de werkloosheid het laagst en de arbeidsmarkt het krapst. Werkgevers snakken daar naar mensen. Dat de provincie grenst aan het noorden van Frankrijk, is daar niet vreemd aan. 

In de provincie Antwerpen is de werkloosheidsgraad het hoogst (7,2 procent van de beroepsbevolking). "Dat heeft vooral te maken met het aantal werkzoekenden in de centrumsteden Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Antwerpen kent bovendien de typische problemen van een grootstad. Vooral jongeren zijn daar werkzoekend, maar ook veel kansengroepen: laaggeschoolden en mensen met een migratieachtergrond voor wie het moeilijk is de weg te vinden naar de arbeidsmarkt."

Vlaams-Brabant zag de werkloosheid het voorbije jaar het felst dalen. "Daar zie je vooral de impact van Brussel en de luchthaven", weet Van Bommel nog. "In Vlaams-Brabant zijn ook veel mensen met een taalachterstand, maar die vinden wel gemakkelijker werk. Dat komt omdat daar veel jobs zijn waarvoor een mindere kennis van het Nederlands volstaat."

Meest gelezen