Kurt Desplenter

Asielzoekers zullen dan toch opgevangen kunnen worden in Koksijde

Op de luchtmachtbasis van Koksijde, aan de kust, zullen er eind deze maand dan toch opnieuw asielzoekers worden opgevangen. Het gemeentebestuur had dat eerder geweigerd, maar heeft nu toch een akkoord bereikt met minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

De leegstaande gebouwen van de luchtmachtbasis van Koksijde bleken in 2016 nog erg geschikt om zo'n 300 asielzoekers op te vangen. Maar toen minister De Block eind december vorig jaar opnieuw de vraag stelde of de gebouwen weer gebruikt konden worden om tijdelijk 400 mensen op te vangen, was het antwoord van de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open VLD), negatief.

Extra werk door de Brexit, een onderbemande lokale politie en veel werk door mensensmokkel in de regio. Dat waren de argumenten van de burgemeester om de opvang te weigeren. Bovendien zou Koksijde ook andere plannen gehad hebben met de gebouwen op de luchtmachtbasis.

Na de kerstvakantie was er nieuw overleg gepland tussen Vanden Bussche en De Block en nu blijkt er ook een compromis gevonden. Er werd afgesproken dat er in plaats van 400 nu tijdelijk 300 mensen opgevangen zouden worden, die voor de start van het toeristische zomerseizoen ook weer weg zouden moeten zijn uit Koksijde.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen