ADF

Australische rook bereikt nu ook Chili en Argentinië

De rookpluimen van de bosbranden in Australië zijn via de wind tot in Chili en Argentinië geraakt. Dat hebben de meteorologische diensten van de twee landen bekendgemaakt. Chili en Argentinië liggen in Zuid-Amerika, aan de andere kant van de Stille Zuidzee, op ongeveer 12.000 kilometer van Australië. 

"Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken", meldde Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut. "De rookwolk bevindt zich op 6 kilometer hoogte". Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog.

Een week geleden gebeurde in Nieuw-Zeeland al hetzelfde, daar sloeg ook roet neer op de besneeuwde bergpassen en gletsjers op het Zuidereiland.

(tekst gaat voort onder de tweet)

Verzekeringsschade

Ondertussen woeden de branden onverminderd voort. Australische verzekeringsinstanties hebben berekend dat de schade van de verwoestende bosbranden die het land intussen al sinds september teisteren, opgelopen is tot 700 miljoen Australische dollar, ongeveer 430 miljoen euro.

De Verzekeringsraad van Australië laat dinsdag weten dat er al 9.000 dossiers geopend zijn. De komende dagen zal dat cijfer nog stijgen. Volgens de brandweerdiensten van de deelstaat New South Wales zijn er in die staat minstens al 1.588 huizen vernield en 653 beschadigd door de vuurzee. In de staat Victoria zijn 450 gebouwen opgegaan in de vlammen.

AFP or licensors

Meest gelezen