2020 Fairfax Media

De Australische bosbranden in cijfers: al 10 miljoen hectare opgebrand en 1,25 miljard dode dieren

De bosbranden in Australië die al maanden woeden, hebben al grote schade aangericht. Om dat even in perspectief te plaatsen: de branden zijn tien keer groter dan die van in het Amazonewoud vorig jaar. Zo is al bijna 10 miljoen hectare bos afgebrand en zijn volgens het WWF al 1,25 miljard dieren omgekomen.

Het is voor alle duidelijkheid niet zo dat het volledige land in brand staat. Australië is om te beginnen een enorm groot eiland. Op de onderstaande kaart ziet u de verhouding tussen Australië en België. Ons land past 250 keer in Australië. De vlammetjes geven weer waar bosbranden (geweest) zijn.

Dat is een gigantische oppervlakte aan natuur die in vlammen is opgegaan. Verschillende organisaties zijn van plan om nieuwe bomen te planten, maar het duurt wel even voor die volgroeid zijn. Een nieuw bos heeft al snel enkele decennia nodig om te groeien.

Daarnaast is er ook een grote menselijke tol. Veel mensen zijn op de vlucht of verloren hun huis. Er zijn ook al verschillende dodelijke slachtoffers gevallen, onder wie ook enkele brandweermannen. Er zijn momenteel nog duizenden andere brandweermannen aan het strijden tegen het vuur. Ze proberen vooral levens te redden, huizen te vrijwaren en te voorkomen dat de branden nog verder uitbreiden.

1.250.000.000 dode dieren is een enorm aantal. Onderzoekers aan de Universiteit van Sydney hebben het cijfer voor de deelstaat New South Wales berekend: 480 miljoen dode dieren. WWF Australië heeft op basis daarvan de cijfers berekend voor het hele land: 1,25 miljard dode dieren.

Beiden vertrekken op basis van cijfers van hoeveel dieren er gemiddeld op een bepaalde oppervlakte bush leven. De onderzoekers zijn naar eigen zeggen uitgegaan van erg conservatieve schattingen, het werkelijke aantal dode dieren ligt dus wellicht hoger. Met dieren worden trouwens alleen vogels, reptielen en zoogdieren (uitgezonderd vleermuizen) bedoeld.

Bekijk hier de reportage van "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Voor alle duidelijkheid: niet alle vlammen zijn zo hoog. De meeste zijn veel lager. De branden kunnen zich overigens razendsnel verspreiden, zeker als de weersomstandigheden tegen zitten. Een bosbrand kan zich verspreiden aan een snelheid van 10 kilometer per uur. Een grasbrand is nog sneller en haalt soms tot 22 km per uur.

Meest gelezen