Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Britse krijgt voorwaardelijke straf voor verzinnen groepsverkrachting

De 19-jarige Britse vrouw die vorige week werd veroordeeld omdat ze een groepsverkrachting zou hebben verzonnen, krijgt van de rechter in Cyprus een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een boete van 148 euro. De vrouw had gezegd dat ze door twaalf Israëlische jongeren was verkracht, maar had daarna haar verklaring ingetrokken. Ze zegt dat ze haar verklaring onder druk van de politie introk. Ze gaat tegen het vonnis in beroep.

De Britse jonge vrouw beweerde afgelopen zomer aanvankelijk dat 12 Israëlische jonge mannen haar hadden verkracht in haar hotelkamer in Ayia Napa, een populair vakantieoord in het oosten van Cyprus.

Tien dagen later trok ze haar klacht opnieuw in, waarop ze zelf werd gearresteerd en haar paspoort moest afgeven. Volgens de verdediging van de vrouw heeft de Cypriotische politie haar echter onder druk gezet om toe te geven dat ze over de zaak had gelogen. De politie ontkent dat.

De vrouw werd vorige week veroordeeld omdat ze de groepsverkrachting zou hebben verzonnen en de rechtbank probeerde te misleiden. Volgens de rechter gaf de vrouw aan de speurders toe dat ze had gelogen. Ze zou de groepsverkrachting hebben verzonnen omdat ze zich schaamde toen bleek dat ze was gefilmd terwijl ze seks had met een van de jongemannen.

De rechter noemde misleiding van het gerecht een ernstig misdrijf, maar besloot de vrouw een lichte straf te geven omdat ze spijt zou hebben betuigd over haar valse verklaring. Hij zei ook rekening te hebben gehouden met haar jeugdige leeftijd, onrijpheid, blanco strafblad, persoonlijke omstandigheden en haar psychologische toestand.

De vrouw blijft echter volhouden dat ze werd verkracht en dat ze haar verklaring onder druk heeft ingetrokken. Ze zal tegen het vonnis in beroep gaan.

Volgens haar advocaat is de vrouw verhoord zonder juridische bijstand of een vertaler, wat in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vrouwenrechtenorganisaties treden haar bij, en protesteerden vanmorgen bij de rechtbank.

De Cypriotische regering heeft al aangegeven een politieke oplossing te zoeken in deze zaak. In een radio-interview achtte minister van Buitenlandse Zaken Nikos Christodoulides het mogelijk dat president Nikos Anastasiadis de Britse vrouw gratie zou verlenen.

Meest gelezen