© The New York Times

Heeft het zin geld te doneren aan strijd tegen bosbranden in Australië? Of is het land rijk genoeg?

Verschillende beroemdheden zamelen geld in om de bosbranden in Australië te helpen bestrijden en roepen de man in de straat op hetzelfde te doen. Maar is dat wel nodig voor zo'n rijk en welvarend land? Jazeker, zegt Marc De Vos, decaan aan de Macquarie University in Sydney, in "Terzake". "De bosbranden zijn gigantisch en nog lang niet voorbij."

De Vos noemt de branden een echte apocalyps: "Het is niet te blussen. Er is een brandseizoen ieder jaar, maar nu zijn de branden veel vroeger begonnen. Er zijn brandhaarden op een ongeziene grote schaal én de wind gaat maar niet liggen. Die laatste is juist een belangrijke factor in het aanwakkeren van de branden. Er is geen enkele mogelijkheid om de branden te doven, tenzij ze te laten uitbranden."

Er is geen enkele mogelijkheid om de branden te doven, tenzij ze te laten uitbranden
Marc De Vos

"Het ziet ernaar uit dat deze lijdensweg nog een tijd zal duren. Wat de effecten op lange termijn zullen zijn, blijft een groot vraagteken op dit moment. Want bosbranden zijn een normale zaak in Australië, maar niet van deze proportie." Dat blijkt ook uit de cijfers. Zo hebben de branden op dit moment al 24 mensenlevens geëist en zijn 1,25 miljard dieren om het leven gekomen. Daarom is het volgens De Vos zeker zinvol om te doneren: "Er zullen zoveel behoeftes zijn: niet enkel voor de hoogste noden zoals water en voedsel, maar ook voor de heropbouw van het land."

Er zullen zoveel behoeftes zijn: niet enkel voor de hoogste noden zoals water en voedsel, maar ook voor de heropbouw van het land

Marc De Vos

Volgens De Vos is Australië zeker een rijk en goed georganiseerd land. Toch wil dat volgens hem niet zeggen dat ze de bosbranden alleen kunnen oplossen: "Ze maken miljarden vrij, maar de omvang van de ramp is gigantisch en het is nog lang niet voorbij. De vraag is wat er moet gebeuren na de ramp. Zo zullen er grote vragen rond de infrastructuur rijzen. Daarnaast is er ook nog altijd het menselijk leed dat ondersteuning moet krijgen."

Herbekijk hier het interview uit "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen