Video player inladen...

Tientallen doden en ruim 200 gewonden in rouwstoet Iraanse generaal Qassem Soleimani in geboortestad Kerman

Tijdens de massaal bijgewoonde rouwstoet voor de Iraanse generaal Qassem Soleimani in zijn thuisstad Kerman zijn volgens Iraanse media zeker 50 doden en meer dan 200 gewonden gevallen. Qassem Soleimani werd vorige week in Irak gedood door een Amerikaanse raketaanval. Hij wordt vandaag begraven, na een periode van drie dagen nationale rouw, maar door de uitgebroken paniek tijdens de rouwstoet is de begrafenisplechtigheid voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Duizenden mensen waren vanochtend vroeg al opnieuw op de been gekomen in een lange rouwstoet in Kerman, in het zuidoosten van Iran. Qassem Soleimani, generaal van de al-Quds-brigade, is afkomstig uit Kerman en zou er vandaag worden begraven.

Zoals gisteren al het geval was in de hoofdstad Teheran, was vandaag ook de dag van de begrafenis in Kerman uitgeroepen tot een plaatselijke vrije dag. De Iraanse regering wil op die manier zo veel mogelijk mensen deel laten nemen aan het afscheid van Soleimani. 

De volkstoeloop heeft echter al vele tientallen slachtoffers geëist. Tijdens de massaal bijgewoonde begrafenisoptocht werden mensen in de menigte vertrappeld. Volgens Iraanse media zijn al zeker 50 doden en meer dan 200 gewonden gevallen.

Op video's die online werden gepost zijn levenloze lichamen te zien die op de weg liggen, terwijl mensen roepen en hen proberen te helpen.

(Lees door onder de tweet - We willen waarschuwen voor de harde beelden)

Vanmorgen had de bevelhebber van de Revolutionaire Garde, Hossein Salami, de menigte in Kerman toegesproken. "De martelaar Qassem Soleimani is machtiger en levendiger nu hij dood is", zei Salami. Vanuit de menigte klonk het, zoals wel vaker de afgelopen dagen, "Dood aan Amerika".

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de begrafenis (lees verder onder de video):

Video player inladen...

Iran gebruikt dood Soleimani als propagandamiddel

Eerder werden met de stoffelijke resten van Soleimani ook in Teheran, Mahad en Qom rouwstoeten gehouden. Daar kwamen tienduizenden mensen op af. 

Alleen al in Teheran namen volgens de autoriteiten miljoenen mensen deel aan een rouwstoet. In andere steden, zoals Ahvaz, Mashhad en Qom, stapten honderdduizenden mensen mee in de rouwstoet.

Soleimani is erg populair in Iran omdat hij volgens zijn aanhangers het land weer op de kaart zette in het Midden-Oosten. De generaal werkte bij de machtige Revolutionaire Garde van Iran en bouwde in Irak, Syrië en Libanon machtige Iraansgezinde milities uit. 

Wraak

Door de dood van de Iraanse generaal Soleimani zijn de spanningen tussen de VS en Iran erg hoog opgelopen. Iran heeft wraak gezworen en het parlement van buurland Irak heeft gevraagd om een militair programma met de VS stop te zetten. Iran heeft zich uit het nucleair akkoord teruggetrokken. Vorig jaar had de VS dat al eerder gedaan. 

AFP or licensors

Er wordt gevreesd voor vergeldingsacties van Iran, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Iran uit is op een groter militair conflict met de VS. Iran zou immers geen partij zijn bij een groot militair conflict met de VS, dat in dat geval wellicht ook steun krijgt van bondgenoten binnen de NAVO of Israël en Saudi-Arabië.  In die zin zal Iran bij een mogelijk vergelding proportioneel moeten handelen. 

Iran heeft veel mogelijkheden om de dood van de Iraanse generaal te wreken. Het kan proberen om een hoge Amerikaanse militair te doden, of een aanval uit te voeren op Amerikaanse militairen in Irak of Afghanistan. Evengoed kan het een cyberaanval uitvoeren of binnen weken of maanden een aanslag op een Amerikaans doelwit in het Midden-Oosten uitvoeren. Aan Amerikaanse kant wordt ook gevreesd voor een mogelijke kidnapping of moord op Amerikaanse staatsburgers. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de Iraanse cyberdreiging:

Video player inladen...