AFP or licensors

"Kapper van filmsterren" en zakenman Jacques Dessange overleden

In Frankrijk is kapper-zakenman Jacques Dessange overleden. Hij was 94 jaar oud. Dessange is bekend als uitvinder van de zogenoemde "coiffé-décoiffé-stijl" en is de stichter van een kapsalonketen die vandaag vestigingen in 43 verschillende landen heeft. 

Jacques Dessange wordt geboren in 1925 en vestigt zich na de Tweede Wereldoorlog in Parijs als kapper. Hij maakt naam als kapper bij het modehuis Dior en Chanel. In 1954 opent hij zijn eerste eigen kapsalon in de buurt van de mondaine Champs-Elysées. Een jaar later volgt een tweede salon in de Zuid-Franse badplaats Saint-Tropez. 

In de jaren 50 is hij ook de kapper van filmsterren als Jean Seberg, Brigitte Bardot en Jane Fonda of zangeressen als Sheila en Sylvie Vartan. Ook de deuren van filmfestivals gaan open. In 1984 wordt Dessange officiële partner van het Festival van Cannes. Later is hij ook welkom op de festivals van Deauville en Marrakech.

In de jaren 80 ontwikkelt hij de "coiffé-décoiffé-stijl", een soort nonchalante en warrige stijl, door sommigen ook wel "saut du lit" genoemd ("net uit bed", red.). Zijn kapsalonketen breidt hij in de loop der jaren alsmaar verder uit. In de jaren 90 brengt hij in samenwerking met L'Oréal ook schoonheidsproducten op de markt.

De laatste jaren gaat het Dessange iets minder goed voor de wind. Hij komt in onmin met zijn zoon en opvolger in verband met een financiële kwestie, wordt genoemd in enkele zaken van seksuele intimidatie en blijkt zich ook schuldig te hebben gemaakt aan fiscale fraude. 

Meest gelezen