Meubelgigant IKEA betaalt 46 miljoen aan ouders overleden peuter

De Zweedse meubelgigant IKEA betaalt 46 miljoen dollar aan de ouders van een peuter die in 2017 in de Amerikaanse staat Californië om het leven kwam nadat er een IKEA-kast op hem gevallen was. Volgens de advocaten van de ouders gaat het om de grootste schikking ooit in de Verenigde Staten voor het overlijden van een kind.

Er liep destijds een terugroepactie voor de betreffende Malm-ladekast van IKEA. Het meubelstuk viel namelijk makkelijk om als het niet was verankerd aan de muur. Klanten konden de kast daarom terugbrengen of alsnog verankeringsspullen krijgen, maar de ouders van het tweejarige jongetje hadden die waarschuwing gemist.

IKEA trekt in een verklaring het boetekleed aan. Het concern benadrukt dat geen enkele regeling de tragische situatie kan terugdraaien. "We blijven ons inzetten om dit zeer belangrijke probleem op het gebied van huisveiligheid aan te pakken. Nogmaals, we betuigen onze diepste deelneming."

De afgelopen jaren zijn meerdere sterfgevallen van peuters in verband gebracht met IKEA-meubels. De Zweedse meubelgigant tastte in 2016 al eens flink in de buidel in een vergelijkbare zaak. Toen werd 50 miljoen dollar verdeeld over 3 families.

Meest gelezen