2020 Invision

Na brutale openingsspeech van Ricky Gervais: "Alsof ze in de hel op aarde terechtgekomen waren!"

"Keihard", zo werd de openingsmonoloog van Ricky Gervais, die zondagnacht de gastheer van de jaarlijkse Golden Globes-uitreiking was, op nieuwsmedia nog het vaakst omschreven. Sommigen vroegen zich zelfs af of de Britse komiek/acteur niet te ver gegaan was in zijn uitspraken. De celebrity’s in de zaal wisten alvast niet altijd of ze nu moesten lachen of juist verontwaardigd moesten zijn. Gervais was vooral snoeihard toen hij de aanwezigen verweet helemaal geen voeling met de realiteit te hebben en dat ze daarom beter hun mond konden houden in plaats van anderen terecht te wijzen. De Britse tv-presentator Piers Morgan vond de openingsmonoloog alvast geweldig.

Niets of niemand werd gespaard door Gervais. Enkele voorbeelden:

- "Ik kwam hier vanavond in een limousine waarvan de kentekenplaat door Felicity Huffman gemaakt was. Het is haar dochter met wie ik medelijden heb. Dat moet het meest beschamende ooit voor haar geweest zijn. En haar vader zat nog wel in "Wild Hogs"."

- "Het was een groot jaar voor films over pedofielen: "Surviving R. Kelly", "Leaving Neverland", "The Two Popes"."

- ""Once Upon a Time in Hollywood" was bijna 3 uur lang. Leonardo DiCaprio was aanwezig tijdens de première, en tegen het eind daarvan, was zijn date alweer te oud voor hem. Zelfs Prins Andrew heeft zoiets van: "Kom op, Leo, je bent bijna 50, man.""

- "Als IS een streamingdienst zou hebben, zouden jullie je agenten bellen."

Maar de meeste aandacht ging naar volgend fragment:

"Als je vanavond dus een award wint, gebruik dit dan niet als een platform om een politieke speech te houden, oké? Je bent absoluut niet in de positie om het publiek terecht te wijzen over wat dan ook. Je weet niets van de echte wereld. De meesten onder jullie hebben minder tijd in de schoolbanken doorgebracht dan Greta Thunberg. Als je wint, stap op het podium, accepteer je awardje, bedank je agent en je God, en fuck off."

Op sociale media volgden reacties als:

Steun kreeg Gervais ook van de Britse tv-presentator Piers Morgan, die op nieuwswebsite Daily Mail de gastheer loofde voor zijn vrijpostigheid: "De speech was meedogenloos, brutaal, gemeen. Maar ook hilarisch. Dit was wat het aanwezige publiek nodig had, ook al waren ze gechoqueerd, zaten ze daar met hun bevroren gezichten (en dat was niet alleen te wijten aan de botox), alsof ze in de hel op aarde terechtgekomen waren. Het is eigenlijk wat we allemaal nodig hadden en dat is dan ook de reden waarom Gervais sinds zijn speech een 'trending topic' op Twitter is."

Of Gervais volgend jaar, voor de 6e keer dan, de Golden Globes mag inleiden, is nog maar de vraag. Maar voor velen is intussen wel duidelijk geworden dat:

Meest gelezen