Nederlandse sigarenfamilie verdeelt 10 miljoen euro over personeel: "Blijk van waardering voor de mooie momenten"

Een flinke premie van minimaal 1000 euro per persoon: daarmee neemt het Nederlandse familiebedrijf Royal Agio Cigars -dat ook een vestiging heeft in Westerlo- afscheid van zijn werknemers. Het sigarenbedrijf is sinds enkele dagen officieel eigendom van de tabakgigant Scandinavian Tobacco Group. De premie kwam er na een staking en veel ongerustheid over de overname.

De familie Wintermans is een begrip in het Noord-Brabantse Duizel. Het verhaal gaat dat Jacques Wintermans in 1904 200 gulden leende van zijn vader om een sigarenfabriekje te beginnen. Intussen besloot de vierde generatie Wintermansen om het bedrijf - als laatste onafhankelijke Nederlandse sigarenfabrikant - te verkopen aan de wereldspeler Scandinavian Tobacco Group. "Het doet ons pijn, maar het is nodig en onvermijdelijk," zegt de familie vandaag in een persbericht.

Emotioneel gebaar

Voor de 3200 werknemers die Royal Agio Cigars wereldwijd in dienst had wordt het afscheid verzacht door een royale premie. "Elke werknemer krijgt een premie op basis van het aantal jaren dienst," zegt Rudy Molenberghs, vakbondsman voor ABVV bij de fabriek in Westerlo, waar 280 mensen werken. "Wij hebben vernomen dat het minimum 1000 euro is, en dat gaat maximaal tot een premie van 6 maandlonen." 

Eerst was er een veel kleinere premie van 250 euro per persoon voorgesteld, om de overgang naar de nieuwe organisatie te verzachten. Maar dat vond het personeel te weinig, en zo brak eind november zelfs een staking uit in de vestiging in Westerlo. "Uiteindelijk is toen eigenaar Ad Wintermans op de proppen gekomen met het voorstel om die 10 miljoen euro te verdelen over het personeel.  Het was echt een emotionele reactie, een geste van de familie," zegt Molenberghs daarover. De eerste bedragen zijn intussen al uitbetaald.

De familie Wintermans zegt in haar persbericht "op die manier een blijk van waardering te willen geven voor de loyaliteit, de mooie momenten die we met elkaar hebben gedeeld en het wederzijdse respect dat we altijd hebben gevoeld."

Onzekerheid blijft

Volgens de vakbond is het personeel tevreden met die geste. "Het is ook de reden waarom de staking uiteindelijk gestopt is, " zegt Molenberghs. "Maar dat wil niet zeggen dat alle onrust weg is. Voor de werknemers in Westerlo zijn de komende maanden cruciaal. Want Scandinavian Tobbaco heeft vlakbij, in Lummen, ook al een vestiging. Zullen die twee fabrieken blijven bestaan of smelten ze samen? Daarover is nog veel onzekerheid."

Het hoofdkantoor van Royal Agio Cigars in Duizel (NL)

Meest gelezen