Video player inladen...

Huizen weer 3,5 procent duurder, "maar afschaffing woonbonus zal stijging huizenprijzen afremmen"

De woningprijzen zijn het voorbije jaar alweer met 3,5 procent gestegen, zo concludeert de ERA Barometer 2020, een studie van vastgoedmakelaar ERA en de KU Leuven. Maar dat groeitempo zal de komende jaren waarschijnlijk temperen. De afschaffing van de woonbonus zal zich laten voelen, verwacht vastgoedeconoom Sven Damen.

"Vastgoedeigenaars hebben er een boerenjaar opzitten", concludeert ERA uit de eigen ERA Barometer 2020. Huizen werden het voorbije jaar 3,52 procent duurder, appartementen zelfs 5,34 procent. Wie er dus een te verkopen had, kon goede zaken doen. Ook de voorbije jaren noteerde dezelfde studie trouwens al forse prijsstijgingen.

Maar dat zou in de komende jaren wel eens kunnen veranderen, denkt vastgoedeconoom Sven Damen, die meewerkte aan het onderzoek. In september kondigde de Vlaamse regering aan dat de woonbonus, een fiscaal voordeel voor woonleningen, zou wegvallen vanaf 1 januari 2020. Damen denkt dat we dat binnen dit en een paar jaar zouden moeten voelen aan de prijzen.

"Op middellange termijn bepaalt vooral de ontleencapaciteit van huishoudens de woningprijzen: hoe meer de Vlaming kan lenen, hoe meer hij ook aan zijn woning uitgeeft. En die ontleencapaciteit is afhankelijk van het inkomen, de hypotheekrente en de woonbonus. Door het wegvallen van de woonbonus, zal de Vlaming 9 tot 13 procent minder kunnen lenen."

Normaler tempo

Damen spreekt van een "prijsdempend effect". "Ik bedoel daarmee dat de betaalbaarheid van woningen niet zal verslechteren." Of nog anders gezegd: de prijzen zullen misschien nog wel stijgen, maar aan een veel normaler tempo. 

Toch houdt hij een slag om de arm. "Dat betekent niet noodzakelijk dat prijzen onmiddellijk zullen dalen, omdat de woningprijs ook afhankelijk is van andere factoren, zoals de hypotheekrente of het inkomen. En de veranderingen op dat vlak vallen moeilijk te voorspellen."

Snel verkocht

Het nieuws dat de woonbonus zou verdwijnen, liet zich trouwens, zo leert hetzelfde onderzoek, ook voelen in het gemiddelde aantal dagen dat een huis te koop stond. "De voorbije jaren schommelde dat gemiddelde zo rond de 100 dagen, maar in het laatste kwartaal van 2019 zakte dat plots naar 88."

Dat huizen zo snel verkocht geraakten, was ook zichtbaar in de periode 2006-2008. "Niet toevallig is dat de periode net na de invoering van de woonbonus", weet Damen. "In dezelfde periode zijn de huizenprijzen trouwens ook fors gestegen. Die zijn dan nadien weer wat gestabiliseerd."

Leuven is de duurste stad

Uit een vergelijking van de verkoopprijzen van gelijkaardige woonhuizen in de Vlaamse centrumsteden blijkt bovendien dat Leuven de duurste Vlaamse centrumstad van het land is. Leuven blijkt 9 procent duurder te zijn dan Antwerpen en 11 procent duurder dan Brugge.

Die hoge prijzen in Leuven hebben natuurlijk alles te maken met de aanwezigheid van de universiteit en de grote vraag van hoogopgeleiden, die een groter budget te  spenderen hebben.

Kortrijk, Roeselare en Genk zijn de goedkoopste centrumsteden van Vlaanderen. In Leuven betaal je maar liefst 60 procent meer voor dezelfde woning dan 60 kilometer verder, in Genk. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen