Video player inladen...

Huishoudhulpen leggen het werk neer uit onvrede over loon

Zo'n duizend huishoudhulpen staken vandaag voor de eerste keer. Ze eisen een loonsverhoging van 1,1 procent bovenop de index. Maar de onderhandelingen daarover met de werkgevers zitten muurvast. 

Huishoudhulpen die met dienstencheques worden betaald, zijn al enige tijd ontevreden over hun loon. Ze verdienen zo'n 11,50 euro bruto per uur. Eind november betoogden honderden van hen in Brussel voor een loonsverhoging. Maar ook met een sociaal bemiddelaar is er geen vooruitgang geboekt in de onderhandelingen met de werkgevers. De christelijke vakbond ACV riep daarom op tot een staking vandaag.

De werkgevers willen niet verder gaan dan een eenmalige premie van 130 euro (voor een voltijdse werkneemster), uitbetaald in ecocheques. Dat zou neerkomen op een loonsverhoging van 0,6 procent. Meer kan niet, zegt werkgeversfederatie Federgon, want de marges worden alsmaar kleiner.

De vakbonden betwisten dat. Volgens hen hebben de grote commerciële bedrijven wel voldoende marge en kunnen de andere bedrijven hun reserves aanspreken. De werkgeversfederatie kijkt in de richting van de overheid en zegt dat meer subsidies nodig zijn om de lonen met 1,1 procent te kunnen verhogen. De prijs van de dienstencheques zelf verhogen, ziet de socialistische bond ABVV dan weer niet zitten.

Het ABVV doet vandaag trouwens niet mee aan de staking. De socialistische vakbond houdt volgende maandag wel een nieuwe betoging in Brussel. 

Bekijk de journaalreportage hieronder, lees voort onder de video:

Video player inladen...

Meest gelezen