Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Van "smart home" tot seksspeeltjes: dit is CES, de Amerikaanse elektrobeurs waar gadgetliefhebbers van watertanden

Gadgetliefhebbers, opgelet. Vandaag start in Las Vegas de Consumer Electronics Show, of kortweg CES, de grote elektronicabeurs waar start-ups en gevestigde techgiganten hun nieuwste snufjes voorstellen. Ook zo'n 20 Belgische bedrijven doen mee. Van systemen om uw huis "smart" te maken tot seksspeeltjes, lees hier wat de beurs dit jaar brengt.  

Het is vanaf vandaag tot vrijdag verzamelen geblazen in Las Vegas voor liefhebbers van de nieuwste spitstechnologie. In de gokstad vindt opnieuw de Consumer Electronics Show (CES) plaats, georganiseerd door de Amerikaanse associatie voor consumententechnologie (CTA). Er worden 175.000 bezoekers verwacht, die mogen watertanden aan de standen van 4.500 exposanten.

De beurs beslaat elektronica uit verschillende categorieën. Van zelfrijdende auto's tot elektronische munten, van gaming tot drones, alles heeft er zijn plek. Heel wat bedrijfsleiders of beleidsmakers kruipen op het podium voor keynotes en debatten.

Smart home

Dit jaar zijn alle ogen gericht op technologie die huizen "smart" moet maken. Zoals ook mobiele telefoons eerder "smartphones" werden, spreekt men nu van "smart homes". 

De bekendste spelers op de markt daar zijn Alexa van Amazon, de Google Assistant en Siri van Apple. Eerder wierp VRT NWS vragen op bij de gevoelige informatie die de Google Assistant opneemt. 

Ook het Belgische bedrijf Domestia richt zich op die markt, en ontwerpt technologie waarmee u gordijnen of de poort aan uw oprit kan bedienen met uw gsm. 

Het is een van de ongeveer 20 Belgische bedrijven die op de beurs tentoonstellen. Ook onder andere IMEC, het internationale bedrijf met Vlaamse wortels, tekent opnieuw present. Zij richten zich op (kleine) nanotechnologie met onder andere medische doeleinden.

Voor Maarten Bodewes, medeoprichter van Loop Earplugs dat oordoppen ontwikkelt, is de beurs vooral een kans om contacten te leggen: "Dit jaar hebben we al een 25-tal meetings vastgelegd met verschillende distributeurs en retailers wereldwijd. In plaats dat wij naar alle kanten van de wereld moeten reizen, zijn ze hier allemaal op één plek", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Bekijk hier welke Belgische bedrijven nog deelnemen. 

"Domme producten"

CES betekent ook blitse foto's van futuristische elektrische wagens zoals de Mercedes Benz Vision AVTR (bovenaan het artikel), plooibare, oprolbare en bewegende schermen zoals de tv-schermen van LG die in het tv-meubel verdwijnen, blitse "artificial intelligence" zoals het toestel van L'Oréal dat fond de teint maakt naar uw persoonlijke huidskleur, en robots in alle maten en kleuren.

Zo ook een pratende robotkat die miauwt naar klanten in een restaurant, bericht de BBC. Daardoor krijgt de beurs wel eens kritiek over een "overvloed aan domme producten", zoals computerwetenschapper Jeroen Baert het weinig verbloemend verwoordt.

Toch kan de beurs een doorbraak betekenen van producten met  supersnelle 5G-verbindingen, waarmee het mogelijk zou zijn om een film in een paar seconden te downloaden.

Seksspeeltjes

Dat technologie impact heeft op alle aspecten van het leven, bewijst Lora DiCarlo, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in seksspeeltjes voor vrouwen.

Vorig jaar werden hun producten nog gebannen van de beurs, terwijl technologie in dezelfde categorie die gericht was op mannen (zoals porno in virtuele realiteit) wel werden toegelaten.

Uiteindelijk kwam CES terug op zijn stappen, en kreeg het seksspeeltje Osé zelfs een award. Dit jaar mag Lora DiCarlo een beursstand opstellen in de Health & Welness afdeling van de elektronicabeurs. 

Het seksspeeltje Osé werd vorig jaar nog gebannen van de beurs
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ivanka Trump

Toch blijft CES worstelen met het imago dat de beurs zich vooral op mannen richt. Nu nodigt CES al heel wat vrouwelijke sprekers uit, toch kwam er kritiek op de plaats die Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, kreeg toebedeeld. 

Ivanka Trump is uitgenodigd voor een sessie over de manier waarop de Amerikaanse arbeidsmarkt zich aanpast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. Hoewel Ivanka Trump economisch advies geeft aan de president, kwam er op sociale media kritiek dat er andere vrouwen zijn met meer expertise over het onderwerp. 

Meest gelezen