Reporters

Al nood aan vakantieplannen? Minstens vier verlengde weekends in 2020

Het nieuwe jaar is enkele dagen oud en voor de meeste mensen is de dagelijkse werk- en schoolroutine weer op gang gekomen. Heb je al nood aan een nieuwe "break" of wil je weten hoe je je vrije dagen het best kan inzetten? Dan kan je handig gebruikmaken van de verlengde weekends. Dit jaar kan je genieten van vier lange weekends, of zelfs meer als je je vakantiedagen goed plant.

Pasen (zondag 12 april) en Pinksteren (zondag 31 mei) zijn elk jaar al goed voor een driedaags vrij weekend. Dit jaar vallen twee feestdagen net voor of na een weekend, de Dag van de Arbeid (vrijdag 1 mei) en Kerstmis (vrijdag 25 december), waardoor ook daar een lang weekend mogelijk is.

Werk je bij een overheidsdienst, dan zou je nog een vijfde verlengd  weekend kunnen hebben in de herfst. Voor ambtenaren is Allerzielen (2 november) een vrije dag, en dit jaar valt Allerzielen op een maandag.

En als je vakantiedagen goed plant, of als je zelf kan kiezen wanneer je een brugdag neemt, kan je er met Hemelvaart (donderdag 21 mei) en met de nationale feestdag (dinsdag 21 juli), zelfs nog twee heel lange weekends van 4 dagen aan breien door respectievelijk vrijdag 22 mei en maandag 20 juli vrij te nemen.

Welke "verlengd weekend"-mogelijkheden zijn er?

 • Pasen
  Zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 april
 • Dag van de Arbeid
  Vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 mei
 • Pinksteren
  Zaterdag 30 en zondag 31 mei, maandag 1 juni
 • Kerstmis
  Vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 december
 • Hemelvaart
  Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 mei
 • Nationale feestdag
  Zaterdag 18, zondag 19, maandag 20 en dinsdag 21 juli
 • Allerzielen (voor personeel van een overheidsdienst)
  Maandag 2 november

Overzicht van de 10 officiële feestdagen in 2020

 • Woensdag 1 januari 2020 (Nieuwjaar)
 • Maandag 13 april (Paasmaandag)
 • Vrijdag 1 mei (Dag van de Arbeid)
 • Donderdag 21 mei (Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart)
 • Maandag 1 juni (Pinkstermaandag)
 • Dinsdag 21 juli (Nationale feestdag)
 • Zaterdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart)
 • Zondag 1 november (Allerheiligen)
 • Woensdag 11 november (Wapenstilstand)
 • Vrijdag 25 december (Kerstmis)

Dit jaar vallen twee officiële feestdagen in het weekend, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart en Allerheiligen. De meeste ondernemingen stellen zelf een alternatief voor die vrije dag voor, soms kan je zelf kiezen wanneer je die feestdag opneemt.

In sommige sectoren zijn er "communautaire" feestdagen voor de Vlaamse feestdag (zaterdag 11 juli), de Franstalige Gemeenschap (zondag 27 september) en de Duitstalige Gemeenschap (zondag 15 november).

Voor personeel van overheidsdiensten zijn Allerzielen (maandag 2 november), Koningsdag (zondag 15 november) en/of tweede kerstdag (zaterdag 26 december) ook een vrije dag.  

Meest gelezen