VS willen geen oorlog starten met Iran, maar zijn wel bereid er "een af te maken"

De Verenigde Staten willen de spanningen met Iran doen afnemen, maar wanneer Teheran een oorlog uitlokt zijn de VS wel bereid die "af te maken". Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper verklaard in een interview met de nieuwszender CNN.

"We zouden willen dat het tot een de-escalatie van de situatie komt en dat Teheran met ons de discussie aangaat over een betere manier om vooruit te komen", zo verklaarde hij. Tegelijkertijd beklemtoonde Esper dat de VS rekening houden met Iraanse "represailles".

Esper verdedigde ook de omstreden beslissing om de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een droneaanval in Irak uit de weg te ruimen. "Hij bevond zich ondubbelzinnig op het slagveld. Hij was een legitiem doelwit", zegt de minister. Het bewijs dat hij van plan was om een aanval op Amerikaanse doelwitten te ondernemen, is volgens Esper "overtuigend". "Ik denk dat het maar een kwestie van dagen was, zeker niet meer dan weken."

Tot slot benadrukte hij nogmaals dat het Amerikaanse leger niet van plan is om zich onmiddellijk terug te trekken uit Irak. "Ons beleid is niet veranderd. We verlaten Irak niet."

Iraanse president Rohani wil vergeldingsacties

"De VS moeten weten dat hun belangen en hun veiligheid in de regio in gevaar zijn en dat ze niet kunnen ontsnappen aan de gevolgen van deze grote misdaad." Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani tijdens een telefoongesprek met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron verklaard, zo melden de Iraanse staatsmedia.

Rohani maakte tijdens het gesprek duidelijk dat hij vergeldingsacties tegen de VS wil, na de dodelijke Amerikaanse aanval op het konvooi van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. "De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor deze terreurdaad", zo deelde hij mee. Volgens het staatspersagentschap Irna beklemtoonde Rohani ook dat Iran geen oorlog in de regio wil, maar dat het land niet zal aarzelen om zich te verdedigen tegen een militaire aanval.

Vanuit Parijs klinkt het dan weer dat Macron tijdens het gesprek heeft aangedrongen op de-escalatie. De Franse president roept Iran op "zich te onthouden van elke maatregel die de huidige escalatie kan doen verergeren", zo klinkt het.

Macron riep ook op tot de onmiddellijke vrijlating van Fariba Adelkhah en Roland Marchal, twee Franse wetenschappers die in Iran worden vastgehouden.