Wereldkampioen turnen Nina Derwael waarschuwt voor gsm'en achter het stuur in nieuwe campagne

Verkeersinstituut Vias lanceert vandaag een nieuwe campagne om te wijzen op de gevaren van de smartphone achter het stuur. Turnkampioen Nina Derwael wordt het gezicht van de campagne. Want hoewel iedereen weet dat het niet mag en levensgevaarlijk is, blijven nog altijd te veel mensen naar hun telefoon grijpen tijdens het rijden. Heel wat jonge bestuurders geven zelfs toe dat ze regelmatig op sociale media zitten achter het stuur.

"Doe zoals ik. Wagen in, gsm uit." Aan het woord is tweevoudig wereldkampioen turnen Nina Derwael. Zij wordt het gezicht van een nieuwe sensibiliseringscampagne van Vias. In het tv-spotje krijgt Derwael telefoon tijdens een turnoefening. Ze is afgeleid en valt op de grond. Ook in het verkeer leidt de smartphone af waardoor er regelmatig ongevallen ontstaan.

"Ik probeer zelf een veilige chauffeur te zijn, maar ik merk dat heel veel leeftijdsgenoten het moeilijk hebben om zich niet te laten afleiden door hun gsm in het verkeer", zegt Derwael daarover.

Bekijk hieronder het tv-spotje met Nina Derwael:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Uit een bevraging bij 6.000 Belgen blijkt dat vooral bestuurders jonger dan 35 veel te vaak naar hun smartphone grijpen tijdens het rijden. 1 op de 5 jonge bestuurders geeft toe dat ze in de afgelopen maand berichten of mails achter het stuur hebben gelezen. Dat is twee keer meer dan de bestuurders tussen 35 en 54 jaar. 18 procent van de jonge bestuurders stuurt ook al rijdend berichten of post foto's op sociale media. 1 op de 8 jongeren neemt zelfs selfies of maakt filmpjes achter het stuur. 

Hoewel er al veel langer gewaarschuwd wordt voor de gevaren van afleiding achter het stuur, blijft het voor veel mensen moeilijk om de gsm links te laten liggen. "Met de opmars van de smartphones met touchscreen is het bedienen van de mobiele telefoon nog lastiger geworden", klinkt het bij Vias. "Het gladde oppervlak van het touchscreen zorgt ervoor dat gebruikers de locatie van de toetsen niet meer kunnen voelen, waardoor meer visuele aandacht vereist is."

Volgens Vias kijken bestuurders bijna de helft van de tijd naar beneden als ze een bericht lezen en typen. Daardoor ga je trager rijden en wijk je veel meer af van rijstrook. De reactietijd verdubbelt ook: tussen 2,2 en 2,6 seconden in plaats van gemiddeld 1 seconde. "Dat zorgt natuurlijk voor zeer gevaarlijke situaties en dat leidt tot ongevallen", zegt Stef Willems van Vias.

"Het blijft heel moeilijk om dat gedrag af te leren. Maar je moet mensen blijven duidelijk maken dat dit gedrag niet kan en wat de gevaren zijn. Dat kan voor een stuk door de mensen beter te informeren, maar ook door meer politiecontroles en boetes."

Op de fiets

Ook tijdens het fietsen kunnen heel wat jongeren niet zonder hun smartphone blijkt uit de enquête. 1 op de 3 fietsers tussen 18 en 34 jaar zegt dat ze berichten gelezen of verstuurd hebben op de fiets. Meer dan de helft van de jonge fietsers (52%) luistert naar muziek via oortjes. "Dat is niet verboden, maar wel gevaarlijk", klinkt het bij Vias. "Je hoort zo namelijk veel minder goed wat er zich rondom jou afspeelt."

Meest gelezen