Video player inladen...

Oekraïens vliegtuig met 176 mensen aan boord neergestort bij Teheran: alle inzittenden overleden

Nabij de Iraanse hoofdstad Teheran is een Oekraïens vliegtuig neergestort met 176 mensen aan boord. Alle inzittenden zijn omgekomen. Het toestel, een Boeing 737-800, van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines is kort na het opstijgen gecrasht. Volgens de Oekraïense autoriteiten zou een motorprobleem de oorzaak zijn.

Het passagiersvliegtuig was opgestegen van de Imam Khomeini-luchthaven in Teheran en crashte kort daarop in een veld. Het toestel was onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een Boeing 737-800, niet om de 737 MAX, het toestel dat wereldwijd aan de grond wordt gehouden na twee crashes. 

Aan boord waren 176 mensen, 167 passagiers en 9 bemanningsleden. Alle inzittenden zijn om het leven gekomen, zeggen zowel Iraanse media als de Oekraïense regering.

Reddingswerkers zijn ter plaatse op de plek waar het toestel is neergestort. Op foto's die Iraanse media gepubliceerd hebben, zijn enkel nog brokstukken te zien die verspreid op een akker liggen.

Bekijk hier de journaalreportage (lees voort onder de beelden):

Video player inladen...
AFP or licensors

Motorprobleem?

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de crash. De Iraanse staatstelevisie spreekt over een "technisch probleem", maar dat is nog niet bevestigd. De Oekraïense autoriteiten houden het op "motorproblemen" en voegen eraan toe dat er "geen sprake is van terrorisme".

Volgens de Iraanse luchtvaartautoriteiten zijn de zwarte dozen van het toestel inmiddels gevonden. Op ongecheckte beelden, die op sociale media circuleren, is te zien dat het vliegtuig al brandde terwijl het nog in de lucht hing.

Normaal komt een vliegtuigbouwer ook ter plaatse om een crash te onderzoeken. "Maar Boeing is een Amerikaans bedrijf en gezien het conflict tussen Iran en de VS is het onduidelijk of ingenieurs ter plaatse kunnen gaan", weet luchtvaartkenner Nico Cardone. 

Nieuw toestel, ervaren bemanning

Volgens de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines was het gecrashte toestel "een van de beste vliegtuigen die we hadden, met een fantastische, betrouwbare bemanning". De luchtvaartmaatschappij gaat ervan uit dat de kans op een menselijke fout bij de bemanning "miniem" is.

Het toestel was ook vrij nieuw, het was gebouwd in 2016. Op 6 januari, twee dagen voor de crash dus, had het toestel nog een technische controle ondergaan. De luchtvaartmaatschappij heeft voorlopig alle vluchten naar Teheran opgeschort.

(Lees verder onder de video.)

Video player inladen...

Vooral Iraniërs en Canadezen aan boord

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadim Pristajko waren er vooral Iraniërs (82) en Canadezen (63) aan boord. Daarnaast zaten ook 11 Oekraïners (onder wie de 9 bemanningsleden), 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten in het vliegtuig.

De vele Canadezen op het vliegtuig waren vooral Canadezen van Iraanse afkomst. Onder hen veel studenten die terugkeerden uit vakantie, en ook een pas getrouwd koppel. Bovendien biedt Ukraine International Airlines redelijk goedkope vluchten aan tussen Teheran en de Canadese stad Toronto, met tussenstop in Kiev. De Canadese premier Trudeau heeft zijn medeleven betuigd, en zegt dat hij erop zal toezien dat het onderzoek grondig wordt gevoerd en "een antwoord biedt op alle Canadese vragen".

Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski  heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de slachtoffers. De president heeft zijn privébezoek aan Oman afgebroken. Zelenski kondigde ook een onderzoek aan van alle burgervliegtuigen in zijn land, "wat ook de conclusies mogen zijn over de crash in Iran".

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen