Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Europese Commissie waarschuwt Londen: "Te veel afwijken van Europese regels leidt tot zwakkere handelsdeal"

De Europese Unie wil na de brexit over een "ambiteus en breed partnerschap" onderhandelen met de Britse regering. Maar Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen waarschuwt de Britten ook: hoe meer hun regels van de Europese regels zullen afwijken, hoe zwakker dat partnerschap zal zijn. Von der Leyen had vandaag een  ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson, en die verliep volgens Johnson "constructief". 

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is samen met Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier in Londen, voor onder meer een bezoek aan de Britse premier Boris Johnson. De ontmoeting met Von der Leyen is volgens Johnson constructief verlopen. Een beleefd gesprek, met andere woorden. De échte onderhandelingen moeten nog beginnen. 

Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en vanaf die dag begint een overgangsperiode te lopen waarin de EU en het VK onder meer over een nieuw handelsakkoord zullen moeten onderhandelen. Tijdens die onderhandelingen blijven de Britten de Europese regels volgen en blijven ze deel uitmaken van de Europese interne markt en de douane-unie.

31 januari wordt een lastige en emotionele dag, maar op 1 februari gaat de zon opnieuw op

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen

De Europese Unie is klaar om over een "ambitieus en breed partnerschap" te onderhandelen, zo zei Von der Leyen tijdens een toespraak aan de London School of Economics, waar ze zelf ooit een jaar les volgde. Maar ze waarschuwde de Britse regering ook: hoe meer de Britten hun regelgeving en standaarden van de Europese normen laten afwijken, "des te zwakker dat partnerschap zal zijn" en hoe moeilijker de toegang van de Britten tot de Europese eenheidsmarkt dreigt te worden.

De Duitse Commissievoorzitter verwacht dat het Britse en het Europese Parlement het felbevochten brexitakkoord voor het einde van de maand goedkeuren en dat de Britten op 31 januari dan ook effectief de EU zullen verlaten. "Dat wordt een lastige en emotionele dag, maar op 1 februari gaat de zon opnieuw op. De EU en het VK zullen dan nog steeds beste vrienden en partners zijn."

Von der Leyen gaf een toespraak aan de London School of Economics, waar ze zelf ooit een jaar les volgde. Op de eerste rij zit Michel Barnier, de Europese brexitonderhandelaar. Later op de dag brengen Von der Leyen en Barnier een bezoek aan de Britse premier Boris Johnson.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Na de brexit is er weinig tijd om een nieuw handelsakkoord te sluiten. De overgangsperiode eindigt op 31 december 2020. In principe kan ze verlengd worden, maar de regering-Johnson wil daar niet van weten. Het korte tijdsbestek waarin een akkoord overeengekomen moet worden, zal de onderhandelingen allesbehalve eenvoudig maken, waarschuwde Von der Leyen.

"De waarheid is dat ons partnerschap niet hetzelfde zal zijn als voorheen, en ook niet zo hecht. Want elke keuze die wordt gemaakt, zal gevolgen met zich meebrengen. Elke beslissing zal compromissen vergen." Von der Leyen herhaalde dat ze niet gelooft in een omvattend akkoord tegen het einde van het jaar. "We zullen prioriteiten moeten stellen." Von der Leyen stelt daarom voor om eerst te onderhandelen over zaken die niet geregeld zijn door internationale akkoorden.

Bekijk hier de reportage uit Het journaal 7

Video player inladen...

Meest gelezen