vide

Grootbanken gaan bankautomaten samenvoegen: kosten besparen en betere spreiding

De vier grootbanken in ons land gaan samen een netwerk uitbouwen van duizenden bank-neutrale geldautomaten. Dat melden KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis. De eigen cashautomaten van die banken verdwijnen. Ze lijken daarmee in te gaan op een vraag van de Vlaamse Ouderenraad.

Het nieuwe netwerk moet ervoor zorgen dat 95 procent van de bevolking een bankautomaat ter beschikking heeft binnen maximaal 5 kilometer. In de grootsteden zal met kortere afstanden worden gewerkt. De nieuwe automaten zullen zoveel mogelijk buiten bankkantoren worden geplaatst. In Nederland bestaat sinds vorig jaar zo'n netwerk. Daar heten de machines "geldmaat" en zijn ze knalgeel.

Een gezamenlijk netwerk moet een betere spreiding garanderen. Sommige dorpen zitten vandaag zonder bankautomaat, terwijl er op andere plaatsen een overaanbod is. Ook de mogelijkheid van cash-stortingen zal worden uitgebreid. De eerste automaten komen er al vanaf midden volgend jaar. Het is de bedoeling dat op termijn de eigen cashautomaten van de deelnemende banken verdwijnen.

Kostenbesparing

Het samenvoegen van de geldautomaten is voor de banken een interessante kostenbesparing. De banken moeten zwaar investeren in de bevoorrading en de beveiliging van de automaten. Zeker na de recente reeks van plofkraken. Tegelijk worden ze steeds minder gebruikt, want elektronisch betalen is steeds meer de standaard geworden.

Het is niet het enige dergelijke initiatief in ons land. Enkele kleinere banken, onder wie Argenta, hebben al een akkoord om samen geldautomaten te beheren. Al zouden die wellicht onder eigen merknaam blijven opereren. De vier grootbanken zeggen open te staan voor alle banken met een eigen netwerk.

De banken lijken in te gaan op een voorstel van de Vlaamse Ouderenraad. Die pleitte recent nog voor "onafhankelijke" bankautomaten die niet gelieerd zijn aan een bank en waar iedereen terechtkan.

Meest gelezen