Beelden van de Iraanse tv.

Iran valt Iraakse luchtmacht­basissen aan waar Amerikaanse militairen zitten, president Trump komt met verklaring

Iran heeft vannacht meer dan 12 raketten afgevuurd op twee luchtmachtbasissen in Irak, waar Amerikaanse soldaten verblijven. Het gaat om de basissen in Erbil, in het noorden van Irak, en Al Asad, ten westen van Bagdad, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Iraanse staatstelevisie zegt dat het om een vergelding gaat voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse aanval met drone. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn en wat de schade is.

"De Amerikaanse president is op de hoogte gebracht, volgt de situatie van nabij op en pleegt overleg met het nationale veiligheidsteam", luidde de eerste verklaring van de VS. President Donald Trump liet later op Twitter doorschemeren dat het wel meevalt - "so far, so good" - en dat hij in de loop van de ochtend (Amerikaanse tijd) met een verklaring komt. 

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn echter "80 Amerikaanse terroristen" gedood. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif tweet dat de aanval om zelfverdediging ging en dat Iran geen escalatie of oorlog zoekt. "We verdedigen ons tegen elke vorm van agressie."

Iran heeft volgende beelden verspreid van de aanval door de Revolutionaire Garde, en spreekt van 15 afgevuurde raketten die niét werden onderschept:

In de legerbasissen van Erbil en Al Asad die gebombardeerd werden, zitten zowel Amerikaanse als Iraakse troepen. Iraakse autoriteiten hebben aan de Amerikaanse zender CNN gemeld dat er geen Iraakse slachtoffers zijn gevallen.  

Herbekijk hieronder de journaalreportage (Lees verder onder de beelden):

Video player inladen...

De aanvallen komen er uren na de begrafenis van de Iraanse generaal en nationale held Qassem Soleimani. Die begrafenisplechtigheid liep vertraging op, omdat in de rouwstoet mensen vertrappeld werden: er vielen tientallen doden en 200 gewonden.

Gisteren verklaarde de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper meermaals dat het Amerikaanse leger niet van plan is om zich onmiddellijk terug te trekken uit Irak. "Ons beleid is niet veranderd. We verlaten Irak niet." De VS heeft zo'n 5.000 manschappen in Irak.

Beluister meer duiding door Midden Oosten-expert Jens Franssen in "De ochtend" op Radio 1:

Europese Commissie: "Wapengebruik moet stoppen, tijd voor dialoog"

De Europese Unie roept op om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van wapens in het conflict tussen Iran en de VS. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet er opnieuw overleg komen. "Het is onze plicht om er alles aan te doen om de gesprekken weer aan te vatten. Er kunnen nooit genoeg gesprekken zijn."

Tegelijk benadrukte ze dat de Europese Unie zich zal blijven inzetten om het internationale nucleaire akkoord met Iran te redden. Dat akkoord verbiedt Iran om atoomwapens te bouwen, maar Iran stapte er na de dood van generaal Soleimani uit. Eerder had ook de VS dat al gedaan.

De Europese buitenlandvertegenwoordiger Josep Borell heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif naar Brussel uitgenodigd om te praten. Een datum voor het gesprek is echter nog niet vastgelegd.

Meest gelezen