MDMA in de vorm van pralines onderweg naar Nieuw-Zeeland.

IN BEELD: In pralines of wijnflessen, drugscriminelen gaan uiterst creatief te werk bij smokkel 

In de Antwerpse haven is vorig jaar 61,8 ton cocaïne in beslag genomen, een stijging met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de douaniers en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). De drie belangrijkste afzenders van de harddrug bleven Brazilië, Ecuador en Colombia. De criminelen gaan wel erg creatief te werk om drugs in ons land binnen te smokkelen, zo blijkt uit foto-voorbeelden van de douane. 

De afgelopen jaren is de hoeveelheid onderschepte cocaïne in de Antwerpse haven spectaculair gestegen. In 2019 werd er opnieuw bijna een kwart meer cocaïne in beslag genomen dan het jaar voordien. Dat het om serieuze hoeveelheden gaat, bewijst de vergelijking met Rotterdam, waar vorig jaar in totaal 38,3 ton in beslag werd genomen. 

Bestemming: Antwerpen

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wijst er ook op dat er afgelopen jaar veel meer cocaïne is tegengehouden in vertreklanden. "We hebben daar 70 ton cocaïne onderschept, meer dan hier", aldus de minister.

Het grootste aandeel van de coke die werd tegengehouden vóór ze naar België kon vertrekken, werd onderschept in Brazilië (26,6 ton). Maar ook de Verenigde Staten hebben met 15,5 ton een groot aandeel in de vangst ter plaatse. "Dat is het resultaat van de samenwerking met havenautoriteiten daar. Hoe meer we daar kunnen tegenhouden, hoe meer problemen we hier kunnen vermijden", zegt De Croo. 

Herbekijk hier de reportage uit "Het journaal" en lees daaronder verder: 

Video player inladen...

Daarnaast werd in de Scheldestad ook 1,8 ton heroïne, 504 kilogram marihuana en 1,1 ton andere verboden middelen in beslag genomen. Voor heroïne (4,4 ton in 2018) en marihuana (16,8 ton in 2018) is dat alvast een pak minder dan het jaar voordien.

De vangst is maar een deel van alle cocaïne die de Antwerpse haven doorraakt. In Antwerpen flakkerde de drugsoorlog vorig jaar weer op, wat te merken was aan de vele granaatontploffingen, vooral in de noordelijke wijken.

Momenteel wordt maar een kleine fractie (1 à 2 procent) van alle containers gecontroleerd. De douane wil dat opvoeren, en op termijn álle containers nagaan op drugs, via doorgedreven risicoanalyses, e-nose en artificiële intelligentie. 

In pralines of wijnflessen

Uit foto-voorbeelden van de douane blijkt hoe creatief smokkelaars in ons land te werk gaan. Drugs die worden verstopt in pralines, wijnflessen of koffiepakketten, de douaniers vonden vanalles. De foto's hieronder komen van de douanediensten op de luchthaven van Zaventem. 

MDMA in de vorm van pralines onderweg naar Nieuw-Zeeland.
In deze wijnflessen zat 24 kilogram vloeibare MDMA, op weg naar Chili.
Ruwe MDMA op weg naar Australië in koffiepakketten met de smaak "Belguin (sic.) Chocolate".
Heroïne uit Uganda verstopt in armbanden. Bestemming: Griekenland.
XTC verstopt in een massagetoestel voor de voeten, onderweg naar Pakistan.

Correctie: in een eerder bericht stond dat deze specifieke vondsten gedaan werden door de douanediensten van de Antwerpse haven. Dat klopt niet. De vondsten gebeurden door de douane in de luchthaven van Zaventem. Het gaat voornamelijk om postzendingen. 

Meest gelezen