Video player inladen...

Ook Els Ampe is kandidaat-voorzitter bij Open VLD

De Brusselse politica Els Ampe stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van Open VLD. Dat heeft ze bevestigd aan onze redactie. Ampe is de tweede kandidaat, na Oostends burgemeester Bart Tommelein. Een derde kandidaat, Francesco Vanderjeugd, trok zich vanmorgen terug en zal de kandidatuur van Tommelein steunen.

Ampe groeide op in Oostende, maar woont in Brussel. Ze was eerder onder meer al Brussels Parlementslid, gemeenteraadslid in de hoofdstad en schepen van Openbare Werken en Mobiliteit. Momenteel zit ze in het Vlaams Parlement.

De Brusselse politica profileert zich nu als de anti-establishmentkandidaat en vertegenwoordigt naar eigen zeggen de economische liberalen, "die zich in de steek gelaten voelen". "De partijtop luistert onvoldoende naar hen. Ik vind dat wij een nieuwe koers moeten varen, die gaat over groei. Economische groei, groei voor het individu en groei voor de partij."

Paars-groen of paars-geel, elke nieuwe belasting is er een te veel

Els Ampe (Open VLD)

Om die nieuwe koers te kunnen varen, moet er in de eerste plaats gepraat worden met de basis, geeft ze aan. "Er zijn heel veel Open VLD-leden die weten hoe groei gecreëerd kan worden. We moeten met hen praten en op die manier economische groei op de agenda zetten."

Concreet heeft ze het bijvoorbeeld over de lopende regerings­onderhandelingen op federaal niveau. Daar pleit ze absoluut voor geen nieuwe belastingen, want die remmen de groei af. "Ik heb het al eerder gezegd: paars-groen of paars-geel, elke nieuwe belasting is er een te veel."

Ampe vindt ook dat er na het voorzitterschap van Gwendolyn Rutten, die de partij nu nog leidt, opnieuw een vrouw aan de top van Open VLD moet staan.

De voorzittersverkiezingen bij Open VLD vinden normaal gezien in maart plaats. Ampe is voorlopig de tweede kandidaat. Ze neemt het op tegen Oostends burgemeester Bart Tommelein. Een derde kandidaat, Francesco Vanderjeugd, maakte vanmorgen bekend dat hij zijn kandidatuur intrekt en een team zal vormen met Tommelein.

Tommelein lijkt momenteel de grootste kans op het voorzitterschap te hebben, maar Ampe is optimistisch over haar eigen kansen. "Alle leden van de partij zijn mijn running mates. Ik weet dat de leden boos zijn en dat ze een nieuwe koers willen. Ik ben hun kandidaat."

Bekijk hier een interview met Els Ampe en Bart Tommelein in "Villa politica", met aansluitend de analyse van politiek journalist Wouter Verschelden:

Video player inladen...
Archieffoto december 2019