AFP or licensors

Oud-topman Renault-Nissan geeft persconferentie: "Geen andere keuze dan te vluchten"

Carlos Ghosn, voormalig topman en oprichter van de mega-alliantie Renault-Nissan, is voor het eerst in het publiek verschenen sinds hij eind vorig jaar van Japan naar Libanon vluchtte met een privévliegtuigje. "Ik had geen andere keuze dan te vluchten uit Japan", zei hij op een persconferentie in de Libanese hoofdstad Beiroet. Ghosn wordt in Japan verdacht van miljoenenfraude, maar houdt vol dat hij onschuldig is.

De Frans-Libanese Carlos Ghosn wordt ervan verdacht miljoenen dollars van autobouwer Nissan te hebben verduisterd. 

Ghosn zat eerst in de gevangenis in Tokio, maar mocht daarna in huisarrest een proces afwachten. Eind vorig jaar slaagde hij er echter in om met een privévliegtuig te vluchten naar Libanon. 

Op een druk bijgewoonde persconferentie in Beiroet hield hij vol dat hij onschuldig is. "Ik ben niet gevlucht voor justitie, maar ontsnapt voor onrecht en vervolging", zei hij. Ghosn zegt dat hij met zijn publieke optreden zijn naam wil zuiveren. 

Volgens Ghosn is de aanklacht een complot van Nissan tegen hem. "Ik had geen andere keuze dan te vluchten uit Japan, dat me als schuldige beschouwt", zegt Ghosn. Over de manier waarop hij precies is ontsnapt, wilde hij het niet hebben.

De voormalige topman van Renault-Nissan was op de persconferentie vergezeld van zijn echtgenote Carole. Zij verklaarde eerder al in een interview dat ze niets afwist van de vluchtplannen. "Ik was in Beiroet met de kinderen om Kerstmis te vieren, toen iemand me opbelde en zei dat hij een grote verrassing had voor mij."

Op vraag van Japan staat Ghosn internationaal geseind. Morgen zou hij een eerste keer voor de rechter in Beiroet moeten verschijnen. Libanon is niet van plan om hem uit te leveren. Ghosn heeft de Franse, Libanese en Braziliaanse nationaliteit.

Meest gelezen