Passagiersrecord voor Brussels Airport: 26,4 miljoen passagiers

Het voorbije jaar hebben 26,4 miljoen passagiers gebruikgemaakt van Brussels Airport: een nieuw record. Dat heeft de luchthaven bekendgemaakt. Het gaat om een stijging met 2,8 procent ten opzichte van 2018, terwijl het totale aantal vluchten daalde, met 0,4 procent om precies te zijn.

Brussels Airport kon het voorbije jaar naar eigen zeggen profiteren van haar versterkte hub-functie in het Star Alliance-netwerk. Anderzijds waren er negatieve effecten van de nationale staking in februari, de sociale spanningen bij skeyes in de eerste helft van het jaar en het faillissement van touroperator Thomas Cook, dat met name in oktober heeft geleid tot het annuleren van veel vluchten. Daarnaast gingen ook WOW air en Fly bmi failliet in 2019.

Dit toont aan dat de groei van onze activiteiten kan plaatsvinden zonder bijkomende milieu-impact

Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport

"Op tien jaar tijd steeg het aantal passagiers van 17 miljoen naar 26,4 miljoen, terwijl het aantal vluchten desondanks stabiel is gebleven in die periode", merkt CEO Arnaud Feist van Brussels Airport op. "Dit toont aan dat de groei van onze activiteiten kan plaatsvinden zonder bijkomende milieu-impact, dankzij de inzet van vliegtuigen die niet alleen groter en beter gevuld, maar ook milieuvriendelijker zijn."

Geen record voor vrachtvervoer

Voor het vrachtvervoer was 2019 geen recordjaar op Brussels Airport. Met 667.000 ton werd er 8,8 procent minder vervoerd dan in 2018. Volgens Brussels Airport is dat vergelijkbaar met het Europese gemiddelde.

De volumes in het volvrachtsegment, een sector die gevoeliger is voor marktschommelingen, lieten de grootste daling zien (-15,9 procent). Voor de eerste keer sinds enkele jaren hebben ook de expressdiensten een daling van tonnage gekend (-6 procent), voornamelijk door de nationale staking in februari en de situatie bij skeyes. Het vrachtvervoer aan boord van passagiersvliegtuigen werd ook getroffen, zij het in mindere mate, en kende een daling met 2,5 procent.

Het aantal vliegbewegingen is het voorbije jaar gedaald met 0,4 procent in vergelijking met 2018. De daling was vooral merkbaar bij de vrachtvluchten (-2,2 procent). Het aantal passagiersvluchten bleef nagenoeg stabiel en de vliegtuigen waren ook beter gevuld: gemiddeld 130 passagiers per vlucht tegen 127 in 2018.

Meest gelezen