Video van knuffelende kangoeroe heeft niets te maken met Australische bosbranden (en andere misinformatie op het net)

Op het internet circuleert heel wat misinformatie over de bosbranden in Australië. Sommige berichten zijn compleet nep, anderen moeten met een korrel zout genomen worden. VRT NWS zet ze even op een rij.

1. Video van knuffelende kangoeroe heeft niets te maken met natuurbranden in Australië

Een video van een knuffelende kangoeroe in Australië ging deze week viraal.  “Kangoeroe kan vrijwilliger die haar redde niet stoppen met knuffelen”, staat in de titel. Ondertussen werd de video miljoenen keren gedeeld op sociale media. Maar de video blijkt niets te maken te hebben  met de bosbranden in Australië. 

De kangoeroe "Queen Abi" woont in een kangoeroe-asiel in Australië en is zeer populair bij de bezoekers. Zo circuleren er op het internet tientallen video's waarbij ze een knuffel krijgen van Queen Abi.

In een Instagram-post maakt de vrouw in de video duidelijk dat zij het dier niét heeft gered en dat het kangoeroe-asiel waar Queen Abi verblijft niet in gevaar is door de natuurbranden. 

2. Dit is geen satellietfoto van NASA van de branden in Australië

Deze afbeelding zorgt voor voor heel wat verwarring op sociale media. Volgens sommigen zou het gaan om een satellietfoto van NASA die de grootte van de natuurbranden in Australië moet aantonen. Onder meer de bekende Amerikaanse zangeres Rihanna deelde de afbeelding. 

Dit is een 3D visualisatie van de branden in Australie en geen foto. Beschouw dit als een mooier uitziende grafiek. 

Anthony Hearsay, artiest

De afbeelding blijkt een artistiek project van de Australische kunstenaar Anthony Hearsay.  Hij creëerde een 3D-visualisatie op basis van bestaande NASA-data van de branden in Australië. Hoewel de afbeelding op echte data is gebaseerd, is het geen representatieve weergave van de branden in Australië. 

Zo overschatte de kunstenaar de schaal van de branden.  Dat geeft hij ook toe in zijn oorspronkelijke post op Instagram. "De schaalgrootte is overdreven door de gegenereerde gloei, maar komt in algemeen overeen met de data van NASA", zegt Anthony Hearsay. Ook staan er op de afbeelding plekken waar geen branden meer woeden.

3. Video van in de regen jubelende brandweermannen is al enkele maanden oud

Ook deze video van Australische brandweermannen die een vreugdedansje maken in de regen is de laatste tijd veel gedeeld. Alleen blijkt de video opgenomen in november 2019, bij het begin van het brandseizoen in Australië. 

4. Geen 200 arrestaties voor brandstichting, wel "slechts" 24

Verschillende websites met complottheorieën beweren dat er naar aanleiding van de bosbranden 200 arrestaties voor doelbewuste brandstichting gebeurden.  Dat klopt niet.

De politie van New South Wales verklaart dat zij naar aanleiding van de bosbranden  juridische stappen heeft ondernomen tegen 183 individuen. Van dat aantal waren er 24 gevallen van doelbewuste brandstichting. Bij 53 gevallen ging het om de niet-naleving van het totaalverbod op het vuur maken. 47 mensen hadden een brandende sigaret of lucifer op de grond gegooid.

Meest gelezen