AFP or licensors

Trump reageert na Iraanse aanvallen: "Geen militaire acties, wel nieuwe economische sancties"

De Amerikaanse president Donald Trump zal geen verdere militaire acties ondernemen tegen Iran, maar kondigt wel nieuwe economische sancties aan. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie waarin hij reageerde op de Iraanse raketaanvallen van de voorbije nacht op twee luchtmachtbasissen in Irak waar veel Amerikaanse militairen verblijven. Hoewel Trump de dreigende taal richting Teheran niet helemaal schuwde, lijkt een escalatie van de spanningen afgewend.

Trump had enkele uren na de aanvallen via Twitter al laten weten dat "alles goed" ging, maar dat er nog geen volledig beeld was. Vanavond is hij dan met een verklaring gekomen, na overleg met leden van de nationale veiligheidsraad, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Defensie Mark Esper. 

Trump begon met de mededeling dat bij de Iraanse aanvallen van de voorbije nacht geen Amerikaanse (en evenmin Iraakse) slachtoffers zijn gevallen en dat er slechts minimale schade is aangericht. "Onze geweldige Amerikaanse troepen zijn voorbereid op alles. De dreiging van Iran lijkt af te nemen, en dat is goed nieuws voor de wereld", zei Trump.

Toch sprak Trump opnieuw dreigende taal in de richting van Iran. Nog voor hij zijn toehoorders begroette, startte de Amerikaanse president al met de mededeling dat "Iran nooit nucleaire wapens zal hebben". De VS is daarom van plan om door te gaan met de economische sancties tegen Iran. Trump kondigde bijkomende sancties aan.

Verdere militaire acties komen er echter niet, zei Trump, die zei dat de VS klaar is "om vrede te omarmen met iedereen die dat zoekt". Een escalatie van de spanningen lijkt dus afgewend.

Trump riep de Europese landen op om in navolging van Washington uit het internationale nucleaire akkoord met Iran te stappen en drong aan op "meer betrokkenheid" van de NAVO in het Midden-Oosten.

"Te lang hebben we Irans gedrag getolereerd"

Iran vuurde de voorbije nacht raketten af op twee luchtmachtbasissen in Irak, waar Amerikaanse soldaten verblijven. De aanvallen zijn een vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij een Amerikaanse aanval met drone. 

Op die aanval op Soleimani kwam hij nog terug tijdens de persconferentie. Hij herhaalde dat de Iraanse generaal aanvallen plande, "maar we stopten hem". "Te lang hebben landen Irans gedrag getolereerd. Die dagen zijn over", zei Trump.

Volgens Trump ging Iran zich agressiever gedragen sinds het ondertekenen van het internationale atoomverdrag uit 2015. Dat was meteen ook een sneer naar zijn voorganger Barack Obama, architect van het akkoord waar de VS zich onder Trump uit terugtrok. Trump zei dat hij samen met de internationale gemeenschap wil werken aan een nieuwe deal met Iran. "Iran kan een geweldig land zijn, maar vrede en stabilteit in het Midden-Oosten zijn niet mogelijk zolang Iran geweld zaait", klonk het.

Bekijk hier de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump:

Video player inladen...

Bekijk hier een gesprek met onze correspondent Bjorn Soenens.

Video player inladen...

Meest gelezen