Video player inladen...

Australië liet vorig jaar recordtemperaturen optekenen, en beleefde droogste jaar ooit gemeten

Australië beleefde in 2019 niet enkel het warmste maar ook het droogste jaar sinds het begin van de waarnemingen, zowat 120 jaar geleden. Gemiddeld was het anderhalve graad warmer dan in de periode 1961-1990. 

Bosbranden hebben al grote delen van het land verwoest, en de basis daarvoor is gelegd tijdens een bijzonder droog en warm 2019 - en tijdens de jaren daarvoor: alle jaren sinds 2013 staan in de top 10 van warmste jaren ooit in Australië. 

Vandaag heeft de Australische overheid de cijfers voor 2019 vrijgegeven, en die tonen een dubbel record: het was het warmste en droogste jaar sinds het begin van de waarnemingen.

De gemiddelde jaartemperatuur lag 1,52 graden Celsius boven het langjarig gemiddelde van 1961 tot 1990. De gemiddelde maximumtemperatuur lag zelfs 2,09 graden hoger dan normaal (foto onder) en bedroeg 30,7 graden. Telkens werd een record van 2013 van de tabellen geveegd. Een absolute dagpiek werd gemeten op 18 december, met 41,9 graden. 

Australië warmt snel op: de voorbije 10 jaar waren de warmste ooit gemeten, 0,86 graden warmer dan het gemiddelde. Elk jaar sinds 2013 zat in de top 10 van warmste jaren in Australië. (lees door onder de foto)

Droogterecord uit 1902 sneuvelt

Ook qua droogte werd een nieuwe mijlpaal bereikt. Met 277.6 millimeter werd een record van 1902 (met toen 314,2 mm) verpulverd. De gemiddelde regenval lag vorig jaar ook 40 procent lager dan het langjarig gemiddelde van 1961 tot 1990, al betekende dat niet dat het in alle gebieden minder regende. Het traditioneel natte noordoosten van Australië kreeg zelfs meer regen dan gewoonlijk. Er waren dus meer extremen dan gemiddeld te noteren.

De Meteorologische Dienst heeft het (voor het grootste deel van het land) over een erge, aanhoudende droogte die te vergelijken valt met die in de droogste periodes uit de geschiedenis. 

Meest gelezen