Controversiële Braziliaanse kerstspecial met homoseksuele Jezus mag dan toch op Netflix blijven

Een controversiële kerstspecial van een Braziliaanse comedygroep mag dan toch in het aanbod van de streamingdienst Netflix blijven. Dat heeft het Braziliaanse Hooggerechtshof beslist. In "The first temptation of Christ" wordt gesuggereerd dat Jezus homoseksueel is, en dat zet kwaad bloed. Met petities die door 4 miljoen mensen getekend zijn en molotovcocktails in het gebouw van de filmmakers. Woensdag oordeelde een rechter dat de film van Netflix weg moest, maar het Hooggerechtshof heeft die beslissing nu dus teruggedraaid.

Sinds 3 december kunnen Brazilianen op de streamingdienst Netflix kijken naar "The first temptation of Christ", de eerste verleiding (of verzoeking, in Bijbelse termen) van Christus. Een titel die verwijst naar de 40 dagen die Jezus alleen in de woestijn doorbracht en waar hij de verleidingen van de Duivel moest weerstaan. Het is geen klassiek-religieuze film, maar de eenmalige kerstspecial van de Braziliaanse comedygroep Porta dos Fundos.

Jezus viert zijn 30e verjaardag met zijn familie en brengt een onverwachte gast mee naar het feest, Orlando ("ik heb hem leren kennen in de woestijn"). Er wordt gesuggereerd dat Jezus homo is en het feest loopt lichtelijk uit de hand.

De film schokt veel diepgelovige katholieke Brazilianen. Twee petities om de film van Netflix te halen hebben intussen al meer dan 3,8 miljoen handtekeningen verzameld.

Maar het protest gaat nog verder dan dat. Op kerstavond zijn twee molotovcocktails (zelfgemaakt projectiel met een brandbare stof, red.) gegooid naar het gebouw waar Porta dos Fundos zijn kantoor heeft, in het zuiden van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Niemand raakte gewond.

De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door een obscure extreemrechtse groepering. Een van de verdachten is gevlucht naar Rusland, er loopt een internationaal opsporingsbevel.

"Eer van miljoenen Brazilianen gekrenkt"

Ook de Braziliaanse religieuze organisatie Associação Centro Dom Bosco de Fe e Cultura wilde dat Netflix Brazilië "The first temptation of Christ" verwijderde en schakelde juridische middelen in. Ze spande een rechtszaak aan tegen Porta dos Fundos, de makers van de film. Woensdag oordeelde de rechtbank dat Netflix tot nader order moest stoppen met het uitzenden van de film.

We kunnen toch niet aannemen dat een satire de magische kracht heeft om de waarden van het christelijke geloof, dat al meer dan 2.000 jaar bestaat, te ondermijnen.

Braziliaanse Hooggerechtshof

In zijn vonnis zei rechter Benedicto Abicair dat het recht op vrije meningsuiting "niet absoluut" is. Hij haalde aan dat de film "de eer van miljoenen katholieken" krenkt. Volgens hem was het terugtrekken van de film niet alleen goed voor de christenen, maar voor de hele Braziliaanse samenleving. "Zo vermijden we schandelijke gevolgen voor velen, veroorzaakt door de dwaasheden van sommigen. Deze artistieke productie blijven vertonen kan ernstige en meer onherstelbare schade veroorzaken dan het stopzetten ervan."

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft het vonnis van de lagere rechtbank nu teruggeschroefd. Het stelt dat Netflix "The first temptation of Christ" toch mag blijven uitzenden. "We kunnen toch niet aannemen dat een humoristische satire de magische kracht heeft om de waarden van het christelijke geloof, dat al meer dan 2.000 jaar bestaat, te ondermijnen", aldus voorzitter José Antonoi Dias Toffoli in zijn arrest.

"Onze job is humor maken"

Netflix had gisteren, na het bekendmaken van de rechterlijke ban, een officiële klacht ingediend bij het Hooggerechtshof.  "De beslissing van rechter Benedicto Abicair leunt aan bij censuuur. Dit heeft een impact die gelijk is aan dat van de bommen die gegooid zijn naar het hoofdkwartier van Porta dos Fundos. Het legt het zwijgen op, door angst en intimidatie".

Ook de orde van Braziliaanse advocaten sprak van censuur. "Eender welke vorm van censuur of een bedreiging voor een fel bevochten vrijheid is een achteruitgang en kan niet aanvaard worden door de maatschappij", luidde het in een mededeling van voorzitter Felipe Santa Cruz.

Porta dos Fundos liet weten dat het zich verzet tegen "eender welke daad van censuur, geweld, illegaliteit, autoritaire politiek en alle andere dingen waarvan we niet meer verwachtten dat we ze in 2020 zouden moeten verwerpen. Onze job is humor maken."

"The first temptation of Christ" is nooit van Netflix verdwenen.

"Culturele oorlog"

De heisa rond "The first temptation of Christ" komt er op een moment dat heel wat organisaties aanklagen dat de rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro "een culturele oorlog" voert waarin hij censuur pleegt. Hij schrapt middelen voor kunstprojecten die "christelijke waarden" in vraag stellen.

Veel shows, toneelvoorstellingen en conferences zijn geschrapt sinds het aantreden van Bolsonaro, iets meer dan een jaar geleden. De president haalt ook fel uit naar de flamboyante carnavalsfeesten in Brazilië.

Bolsonaro heeft zelf ook ooit een keer gezegd dat hij liever een dode zoon dan een homoseksuele zoon zou hebben.

Bekijk hier een trailer van "The first temptation of Christ"

Meest gelezen