Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Canadese premier Trudeau sluit geen enkele piste uit over vliegtuigcrash in Teheran

De Canadese premier Justin Trudeau sluit geen enkele piste uit in verband met de vliegtuigcrash van een Oekraïense Boeing gisteren in Iran. Bij dat ongeval kwamen 176 mensen om het leven, onder wie 63 Canadezen. Trudeau antwoordde op de vraag of het vliegtuig misschien werd neergeschoten, dat hij ook dat nog niet kon uitsluiten.

"Het is gevaarlijk om te speculeren over de mogelijke oorzaken", vervolgde de Canadese premier. Kort na het opstijgen van het toestel op de luchthaven van Teheran "is er iets ongewoons gebeurd", verklaarde op zijn beurt de Canadese minister van Transport, Marc Garneau. Ook hij weigerde verder te speculeren.

Conform het Verdrag van Chicago van de internationale burgerluchtvaart, valt het onderzoek naar de oorzaak van een vliegtuigcrash onder de bevoegdheid van het land waar de crash plaatsvond, Iran dus. Nog volgens het verdrag hebben het land waar het toestel is ontworpen en gebouwd (de Verenigde Staten) en het land van de betrokken vliegtuigmaatschappij (Oekraïne) elk eveneens het recht om een vertegenwoordiger aan te wijzen die aan het onderzoek kan deelnemen.

Het Canadese overheidsagentschap voor transportveiligheid heeft zelf ook al een expert aangesteld die de informatie die de Iraanse regering vrijgeeft over de crash, zal onderzoeken. Bij de crash kwamen 63 Canadezen om. Dat cijfer kan ook nog oplopen, omdat veel passagiers waarschijnlijk een dubbele nationaliteit hadden. 

(Lees verder onder de video)

Video player inladen...

Trudeau verklaarde dat de regering tijdens de komende dagen en weken nauw zal samenwerken met haar partners om te verzekeren dat de crash grondig wordt onderzocht. "De familieleden van de slachtoffers willen en verdienen antwoorden", zei Trudeau.

(Lees verder onder de tweet van de Canadese premier)

Canada heeft één van de grootste Iraanse diaspora's in Noord-Amerika, met ongeveer 210.000 Canadezen van Iraanse origine. Ukraine International Airlines biedt relatief goedkope vluchten aan tussen Toronto en Teheran, met tussenstop in Kiev. Op het vliegtuig zaten 138 mensen die op weg waren naar Canada. Bij de Canadese slachtoffers waren onder andere veel internationale studenten. 

De familieleden van de slachtoffers willen en verdienen antwoorden

Justin Trudeau, premier van Canada

De Oekraïense Boeing 737-800 NG van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte gisterenochtend kort na het opstijgen neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Aan boord waren naast 63 Canadezen ook 82 Iraniërs, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten.

De crash gebeurde maar enkele uren nadat Iran raketaanvallen had gericht op enkele Amerikaanse basissen in Irak. Er is voorlopig nog geen bewijs dat er een verband is tussen de twee incidenten. De spanningen tussen de VS en Iran zullen mogelijk ook het onderzoek naar de vliegtuigramp bemoeilijken. Iran heeft gemeld dat het de zwarte dozen van het vliegtuig, die intussen gevonden zijn, niet naar Amerika zal sturen om te onderzoeken, maar dat zelf zal doen. 

Meest gelezen