Na de brexit, de Megxit: het "ontslag" van prins Harry en Meghan slaat in als een bom bij Britse kranten

Alle Britse kranten hebben de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle op de voorpagina staan. Zij kondigden gisterenavond aan dat ze een stap opzijzetten in de koninklijke familie en voortaan financieel onafhankelijk door het leven gaan. Het nieuws gaat als een aardschok door het Verenigd Koninkrijk, waar sprake is van een "Megxit" (exit Meghan, red.). Het koppel zou koningin Elizabeth niet op voorhand ingelicht hebben over de aankondiging, en dát ligt zwaar op de maag bij de populaire en kwaliteitspers. Een overzicht van de krantenkoppen.

"Royal bombshell"

De hertog en hertogin van Sussex droppen een koninklijke bom door het ontslag, niet meer of minder voelt de Daily Mail aan. Meer nog: de Queen, de grootmoeder van prins Harry, zou furieus zijn.

"Megxit"

The Sun windt er geen doekjes om met een foto van een ietwat nors kijkende Harry en een glimlachende Meghan: "Dit is een oorlogsverklaring aan het adres van de koninklijke familie. Er is woede over de manier waarop ze gecommuniceerd hebben." De sensatiekrant lanceert ook prompt de term "Megxit".

"Quit the Firm"

"The Firm" is het bedrijf dat de Britse koninklijke familie eigenlijk is. The Daily Telegraph zien Harry en Meghan vertrekken tot "grote ontgoocheling" van de koninklijke familie. Voor de 93-jarige Queen zou het nieuws verschrikkelijk zijn. "Zij heeft al moeilijke maanden achter de rug met prins Andrew die ze moest vragen om afstand te doen van zijn publieke taken voor zijn omstreden vriendschap met de veroordeelde Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein."

"Palace disappointed"

Ook bij de Daily Express is de Queen "ontzet" en is er - figuurlijk - een bom gevallen binnen het paleis. De krant haalt er een quote bij van Piers Morgan, de tv-presentator die graag keet schopt. "Mensen zeggen dat ik te kritisch ben voor Meghan Markle, maar ze liet haar vader vallen, de meesten van haar oude vrienden, ze dreef een wig tussen Harry en (broer) William en nu is er een split tussen Harry en de koninklijke familie", tweette hij.  

"Step back"

The Guardian houdt het neutraal in titel met "een stap opzij". De krant kijkt niet verrast op na "klachten van Harry en Meghan over het pestgedrag van bepaalde media en de sneren naar hen toe".

"Leaving the family"

Ze verlaten de familie, vat The Independent samen. "Het stond altijd al op de agenda", ziet royaltycommentator Claudia Joseph. "Meghan woonde voor haar huwelijk in Toronto en ze hebben net een heerlijke vakantie in Canada gehad. Ik denk dat sociale media schuldig zijn. Als je de opmerkingen over Meghan op Twitter leest, kun je begrijpen waarom ze zou willen ontsnappen." Collega Richard Fitzwilliams vermoedt dat sommigen nu zullen denken dat de monarchie zich niet kan aanpassen aan de 21e eeuw.

"Palace split"

The Times ziet "een hertog en hertogin die van streek zijn, een stap terugzetten". Maar er hangt veel mist. De krant stelt zich vooral vragen (die pas op termijn beantwoord zullen worden). Zal het koppel voortaan huur moeten betalen voor hun net gerenoveerde Frogmore Cottage op het Windsor-domein? Moeten ze voortaan opdraaien voor de kosten van hun lijfwachten? Enzovoort.

The Times trekt de lijn met andere Britse royals die hun eigen weg zochten met de troon op de achtergrond, onder meer koning Edward VIII die koos voor de liefde en troonsafstand deed voor zijn maîtresse Wallis Simpson in 1936. Het stel verhuisde naar de Bahama's en later naar Frankrijk.