Video player inladen...

Ex-woordvoerder van de Queen kwaad op Harry en Meghan: "Hoe dúrven ze een stap opzij te zetten?"

Dickie Arbiter, de vroegere woordvoerder van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, reageert kwaad én teleurgesteld op de beslissing van prins Harry en Meghan Markle om een stap opzij te zetten. "Ze hebben bepaalde beloftes gemaakt die ze nu niet zullen nakomen", klinkt het hard in "Terzake".

"Het zijn senior royals en ze hebben een job die ze moeten uitoefenen. Hoe durven ze een stap opzij te zetten?" Dickie Arbiter, de ex-woordvoerder van de Britse Queen, is niet te spreken over de beslissing van Harry en Meghan om zich terug te trekken uit de Britse koninklijke familie en een job te gaan zoeken om financieel onafhankelijk te worden. 

Het stoort Arbiter dat ze bepaalde beloftes hebben gedaan bij hun huwelijk en die nu niet nakomen: "Ze gingen de handen uit de mouwen steken en meteen erin vliegen. Het is duidelijk dat ze dat nu niet meer gaan doen." 

Lees verder onder het videofragment.

Video player inladen...

Prinses Diana

Arbiter begrijpt dat de beslissing er komt na wat prinses Diana, de moeder van Harry, heeft moeten meemaken, maar wil benadrukken dat de vergelijking niet op hetzelfde niveau staat: "Diana werd opgejaagd door de paparazzi. Overal waar ze kwam werd ze gefotografeerd. Meghan heeft dat nog niet moeten meemaken". Meer nog: volgens Arbiter zoekt ze zelf de bad press (negatieve pers) op. "Door bijvoorbeeld een privéjet te nemen naar New York voor een babyshower (een soort babyborrel), terwijl Meghan het klimaat hoog in het vaandel draagt."

Wat de ex-woordvoerder ook opvalt is het feit dat de Queen ook te maken krijgt met alle pers, maar zij nooit heeft beslist om de handdoek in de ring te gooien. "Er is "good press and bad press". Daar moet je mee kunnen omgaan en je moet zeker niet de slechte berichtgeving zelf in de hand gaan werken. Dat hebben Harry en Meghan wel gedaan." 

Er is "good press and bad press". Daar moet je mee kunnen omgaan en je moet zeker niet de slechte berichtgeving zelf in de hand gaan werken
Dickie Arbiter

Lees verder onder het videofragment.

Video player inladen...

Een job?

Arbiter stelt zich ook vragen bij de job die het koppel zal moeten uitoefenen: "Harry heeft veel geld, maar komt hij daar de rest van zijn leven mee rond? Wanneer de twee dezelfde levensstijl willen voortzetten zullen ze daadwerkelijk naar een job moeten zoeken. Maar welke job zal dat zijn? Ook waar gaan ze wonen? Wie moet er betalen voor hun beveiliging? Dat zijn vragen die op dit moment hangende zijn en waar Harry en Meghan momenteel geen antwoord op hebben."

Lees verder onder het videofragment.

Video player inladen...

Geen respect

De Britse Queen werd volgens Arbiter ook niet op de hoogte gesteld van de beslissing. Prins Charles, Harry's vader, zou wel op de hoogte zijn geweest. Meer nog: hij waarschuwde Harry om zeker alle voorzorgen te nemen vooraleer hij naar buiten zou komen met het nieuws. "Harry sloeg die raad echter compleet in de wind en had niet eens het respect om de Queen hierover in te lichten." 

Wat het koppel wel al weet is dat het zelf gaat kiezen met welke journalisten het gaat samenwerken."Ze denken dat de bad press hierdoor zal stoppen, maar natuurlijk zal dat geen effect hebben. De verhalen die verschijnen worden opgepikt door anderen die er hun eigen interpretatie aan geven. Het zijn niet de Britse kranten die schuld hebben aan alle bad press, maar sommige buitenlandse kranten en vooral de sociale media moeten met de vinger worden gewezen."

Lees verder onder het videofragment.

Video player inladen...

"Zich identificeren met gevestigde orde"

Dat de Queen niet op de hoogte was van de voornemens van Harry en Meghan klopt volgens correspondente Lia van Bekhoven niet. Naar eigen zeggen heeft ze uit goede bron dat de Queen nadrukkelijk gezegd heeft dat ze niet wilde dat de twee zich zouden terugtrekken en dat ze zeker niet wilde dat ze daarover een publieke mededeling zouden doen.

Van Bekhoven deelt de analyse van Dickie Arbiter niet. "Ik ben er niet verbaasd over dat mensen zoals hij - wit, een bepaalde generatie - vindt dat Meghan Markle erachter zit en de boze feeks is", zegt ze in "De afspraak". "Heel veel oudere Britten identificeren zich met de Queen en met de oudere generatie of de gevestigde orde van Buckingham Palace." 

Van Bekhoven herinnert zich dat veel jonge Britten die vroeger onverschillig stonden tegenover het koningshuis net door het huwelijk van Harry  en Meghan een band met de koninklijke familie hebben ontdekt. De Britse bevolking in twee kampen over de royals, met andere woorden. Volgens Van Bekhoven had je dezelfde scheidingslijnen ten tijde van de scheiding van Charles en Diana.

De Britse Queen, prins Charles en Harry's broer prins William zouden nu ook teams hebben aangesteld om samen met de overheid en prins Harry tot enkele werkbare oplossingen te kunnen komen op enkele dagen tijd. 

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Dickie Arbiter in "Terzake":

Video player inladen...

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Lia van Bekhoven in "De afspraak":

Video player inladen...

Meest gelezen