Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hoogleraar Militaire School: "VS-jongeren hoeven niet te vrezen dat ze naar het leger moeten om tegen Iran te vechten"

De vrees van heel wat Amerikaanse jongeren om opgeroepen te worden door het leger na de escalatie van het conflict met Iran, is ongegrond. Dat zegt Luc De Vos, emeritus hoogleraar van de Koninklijke Militaire School in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Op verschillende sociaalnetwerksites is de hashtag "#WWIII" over een mogelijke Derde Wereldoorlog trending. Heel wat jongeren posten memes waarin ze zich zorgen maken over de mogelijke oproeping door het leger, na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Die vrees is volgens emeritus hoogleraar van de Koninklijke Militaire School Luc De Vos ongegrond. Mocht het tot een openlijke oorlog tussen de VS en Iran komen, dan heeft het Amerikaanse leger meer dan voldoende manschappen om het conflict aan te gaan.

"Een grote oproep is niet nodig. Het Amerikaanse leger is qua volume ruim genoeg. Zelfs het marinekorps is groot genoeg voor een grote buitenlandse operatie. Men denkt terug aan de Vietnamoorlog toen er wel opgeroepen werd omdat er veel mankracht nodig was. In het soort conflict dat nu eventueel zou kunnen uitbreken, is dat niet nodig", zegt Luc De Vos in "De wereld vandaag".

Qua aantallen is het Iraanse leger absoluut geen challenger voor de VS

Luc De Vos

Het Amerikaanse leger is bijzonder groot. "We spreken over een paar miljoen soldaten. Daarnaast is er nog het marinekorps van enkele honderdduizenden soldaten. Eigenlijk kunnen ze met dat korps alle buitenlandse operaties uitvoeren. Het marinekorps heeft een landcomponent, een marinecomponent en vliegtuigen. Dat is een leger in het klein", zegt Luc De Vos.

"Mocht het tot een conflict komen met Iran, dan staat het Amerikaanse leger tegenover een leger van 170.000 manschappen in de Iraanse Revolutionaire Garde en 340.000 manschappen in het Iraanse leger. Ook qua aantallen is Iran absoluut geen challenger voor de VS. Het Amerikaanse leger heeft geen behoefte aan extra rekruten."

"De reflex van de jonge mensen begrijp ik. In de Amerikaanse maatschappij heb je een onderlaag die heel arm is. Voor die mensen is het leger een middel voor sociale promotie. Ik kan mij inbeelden dat een aantal jongeren willen opgeroepen worden om werk te hebben en eventueel te kunnen studeren", besluit Luc De Vos.

Beluister het gesprek met Luc De Vos uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen