Video player inladen...

Jan Balliauw en Björn Soenens over crash Oekraïens vliegtuig in Teheran: "Alles wijst op Iraanse luchtafweerraket"

Het ziet er naar uit dat de Oekraïense Boeing die gisteren is neergestort in de buurt van de luchthaven van Teheran, neergehaald is door een Iraanse afweerraket. "Honderd procent zeker is dat nog niet, maar er zijn wel verschillende aanwijzingen voor", legt Jan Balliauw uit in "Het Journaal" op Eén. Björn Soenens geeft aan dat de Amerikaanse inlichtingendiensten uitgaat van een raketaanval. "Wellicht is het een fatale vergissing van het Iraanse leger geweest", zegt Soenens in "Terzake".

Het Amerikaanse magazine Newsweek meldt dat de Boeing die gisteren is neergestort in Teheran, neergehaald is door een Iraanse luchtafweerraket. "100 procent zeker is dat nog niet. We moeten voorzichtig zijn omdat Amerika en Iran op dit moment een propagandaoorlog aan het uitvechten zijn. Maar het is een heel plausibele hypothese omdat de logica klopt. Daar zijn verschillende elementen voor", zegt Jan Balliauw.

De luchtafweer in Iran is de voorbije dagen extra gealarmeerd omdat een Amerikaanse reactie op de Iraanse raketaanvallen op VS-basissen in Irak niet was uitgesloten na de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

"De Amerikanen hielden Iran extra in het oog met satellieten en early warning radars. Het feit dat ze iets hebben gezien in Iran is mogelijk een aanwijzing. Voorts weten we ook dat de Boeing plots is gestopt met uitzenden van data. Dat gebeurt niet als een vliegtuig een motorprobleem heeft. Dan kun je volgen hoe het vliegtuig hoogte verliest. Alles wijst op een catastrofale gebeurtenis in het vliegtuig. Alles wijst op een luchtafweerraket", aldus Balliauw.

Iran ontkent dat het vliegtuig met een raket is neergehaald

"Ook het feit dat Iran zei dat de zwarte dozen beschadigd zijn, lijkt verdacht omdat die zwarte dozen zwaardere crashes kunnen doorstaan. Iran ontkent en zegt dat het onmogelijk is dat een raket het vliegtuig heeft geraakt."

Het is moeilijk in te schatten wat dit nieuws betekent voor Iran. "Iran heeft meteen gereageerd dat het onmogelijk is dat een Iraanse raket het vliegtuig getroffen heeft. Iran kan elke verantwoordelijkheid blijven ontkennen zoals Rusland altijd ontkend heeft dat de vlucht MH17 boven Oekraïne neergehaald is door een Russische afweerraket. Dan wordt het heel moeilijk om de schuldigen te straffen. Het zal Iran verder isoleren en er zouden zware sancties opgelegd kunnen worden aan Iran", besluit Jan Balliauw.

Bekijk het gesprek met Jan Balliauw uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Onze Amerikacorrespondent Björn Soenens meldt in "Terzake" dat de Amerikaanse inlichtingendiensten ook denken dat het Oekraïense vliegtuig neergehaald is door een Iraanse afweerraket.

"Er is groot vertrouwen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat het op die manier is gebeurd. Er zijn video’s gemaakt van het vliegtuig net voor de crash. Die lijken aan te tonen dat het vliegtuig getroffen is door een raket. Bovendien is er geen enkel contact geweest tussen de piloten en de luchtverkeersleiding over een alarmsituatie. Dat is gebeurd op 2.500 meter hoogte. Het is allemaal een te groot toeval. De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat het een spijtige, fatale vergissing is van het Iraanse leger", zegt Soenens.

Het neerhalen van het vliegtuig in Teheran zou de escalatie van het Iraans-Amerikaanse conflict kunnen bekoelen. "Het zou kunnen dat de Iraniërs zelf beseffen dat ze een vergissing hebben begaan. Waarom zouden ze een vliegtuig neerhalen waar 83 Iraniërs inzaten. Het zou kunnen dat de spanningen tussen de VS en Iran verminderen, omdat deze escalatie kan leiden tot zo een grote ongelukken. Dat is nu al gebeurd", besluit Soenens.

Bekijk het gesprek met Björn Soenens uit "Terzake" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen