Video player inladen...

Positieve en negatieve reacties op voorstellen informateurs, maar hoe definitief zijn de gelekte teksten eigenlijk? 

De voorstellen uit de nota van de federale informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zijn gelekt. En daarin staan enkele opvallende verschillen met de nota van de vorige informateur Paul Magnette (PS). "Met deze nota is de N-VA er niet afgereden", zegt VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. De informateurs zijn niet blij met de informatielekken en Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo zegt dat de nota de komende dagen nog zal evolueren.

De twee informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hebben de afgelopen weken en dagen afgetoetst wat de mogelijkheden zijn voor de vorming van een nieuwe federale regering.

Deze week legden ze hun nota voor aan de verschillende politieke partijen. Voorstellen uit die nota zijn nu gelekt. "Opvallend is dat de nota niet links is, zoals die van PS-voorzitter Magnette. Hij is eerder centrum tot centrumrechts", weet Wetstraatwatcher Johny Vansevenant.

Er is bijvoorbeeld geen sprake meer van 1.500 euro minimumpensioen voor wie een volledige loopbaan heeft, een linkse eis is dat. Ook moet tegen 2024 het begrotingstekort meer dan gehalveerd worden tot 1 procent, zonder dat de belastingdruk verhoogd wordt. Er is wel sprake van een kerosinetaks en een taks op internetgiganten zoals Facebook. De loonstijgingen blijven beperkt via de loonnorm.

(Lees verder onder het verslag uit "Het Journaal")

Video player inladen...

Heikele kwesties

Ander opvallende punten in de nota: het langer openhouden van de kerncentrales, dus na het jaar 2025. Ethische kwesties zoals euthanasie en abortus moeten binnen de regering geregeld worden. En een staatshervorming wordt voorbereid tegen 2024.

"Het is maar een voorlopige nota, maar de N-VA is er hier niet mee afgereden", stelt Vansevenant. "Het is dus geen rode loper voor een zogenoemde Vivaldi-coalitie van de liberalen, de socialisten, de groenen en CD&V." De informateurs hebben nu alle partijen gezien. Maandag worden ze bij de koning verwacht.

N-VA: "Nota houdt meer rekening met politieke realiteit in Vlaanderen"

Het woord "enthousiast" wil N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover niet in de mond nemen over de nota. "Maar het is in elk geval een realistischere nota dan die van Paul Magnette. Er wordt meer rekening gehouden met de politieke realiteit in Vlaanderen. Het blijft een nota, maar dat er weggeschoven wordt van de nota-Magnette kan alleen maar goed nieuws worden genoemd."

Volgens Groen-politicus Wouter De Vriendt is het nu vooral tijd om te gaan onderhandelen over een regeerakkoord. "De informatiefase heeft lang genoeg geduurd. Als we vaststellen dat N-VA en PS niet overeenkomen, dan is er een probleem met de paars-gele formule. Hoelang gaan we nog in rondjes blijven draaien? Wijzelf stellen ons zeer constructief op, maar natuurlijk op basis van ons partijprogramma. Wij gaan niet "neen" zeggen op een informatienota die gelekt is."

Beluister hier het volledige interview met Peter De Roover (N-VA) en Wouter De Vriendt (Groen) over onder andere de informateursnota in "De ochtend" op Radio 1:

In liberale kringen was al te horen dat de tekst van Bouchez en Coens “mossel noch vis” is omdat zowel een aantal linkse als rechtse maatregelen er niet in staan, maatregelen die wel in de nota van informateur Paul Magnette (PS) te lezen waren. In "Villa Politica" bleek echter dat de Kamerfractie van Open VLD dat enigszins anders ziet. "Het is een centrumrechtse nota die voortbouwt op het werk dat we met de vorige regering hebben gedaan", vindt Kamerlid Vincent Van Quickenborne. "Ik denk dat dit een goede vertrekbasis is om gesprekken te voeren."

Lees verder onder het videofragment.

Video player inladen...

Voor de Vlaamse socialisten blijft het minimumpensioen van 1.500 euro een breekpunt. "Voor SP.A is het heel duidelijk. Wij vinden dat mensen die een leven lang hebben gewerkt moeten kunnen rekenen op een pensioen van minimum 1.500 euro en geen eurocent minder", zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke. "Dat is de eis van de SP.A om in een regering te stappen."

"Terzake" vroeg Elio Di Rupo (PS) om een reactie:

Video player inladen...

Informateurs manen aan tot discretie

De twee informateurs zijn niet te spreken over de manier waarop gelekt wordt uit de nota. "Laten we aan tafel praten en werken aan oplossingen", schrijft Coens op Twitter. 

Zijn collega gaat nog een stap verder. Volgens Bouchez wordt er namelijk "onnauwkeurige informatie" verspreid uit de nota. "Is het wel serieus om commentaar te geven op een nota die men niet gelezen heeft?", vraagt hij zich af. 

Lees verder onder de tweets.

Ook Groen toont zich geërgerd dat er teksten van de informateurs worden gelekt. "Het zal moeten blijken hoe de nota evolueert", aldus Kamerfractieleider Kristof Calvo in "Villa Politica". "Het is aan de informateurs om een keuze te maken."

De PS laat zich niet opjagen door de commentaar op de gelekte nota. "Ik heb de nota niet gelezen", reageert Kamerlid André Flahaut in "Villa Politica". "Wij wachten op een echte nota. We blijven kalm en wachten af." 

De informateurs Bouchez en Coens plannen vrijdag gesprekken met PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Bekijk de analyse van Bart Verhulst uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen